Skip to content
Politică

Parlamentul de la Chișinău cere retragerea trupelor ruse din Republica Moldova

youngpioneertours.com

Parlamentul Republicii Moldova a cerut vineri retragerea trupelor ruse din raioanele de est ale statului de peste Prut, unități administrative cunoscute prin denumirea ”Transnistria”. Legislativul unicameral din Republica Moldova a adoptat o hotărâre în acest sens.

Declarația oficială a legislativului de la Chișinău:

Parlamentul Reublicii Moldova declară ca staționarea continuă a trupelor ruse și întărirea prezenței militare a acestora în partea de est a tării, constituie încălcări ale prevederilor constituționale privind independența, suveranitatea și integritatea teritorială și neutralitatea permanentă a Republicii Moldova. Parlamentul consideră că menținerea pe teritoriul Republicii Moldova, a unui volum considerabil de muniții arme și echipament militar, reprezintă o amenințare constantă a securității și stabilității regionale și europene în general. 

Parlamentul insistă pentru transformarea misiunii actuale de menținere a păcii, într-o misiune civilă cu mandat internațional. Și cere Federației Ruse să reia și să finalizeze procesul de retragere a trupelor sale precum și să-și retragă munițiile, armele și echipamentele militare de pe teritoriul Republicii Moldova. 

Parlamentul se adresează către toate organismele internaționale și statele lumii, cu apelul de a susține inițiativa sa de păstrare a suveranității, independenței integrității teritoriale și neutralității Republicii Moldova precum și de a contribui la consolidarea eforturilor de pastrare a suveranității statului.  (conform Publika.md)

Nota oficială a Parlamentului de la Chișinău, adresată Federației Ruse, a fost adoptată de deputații din Republica Moldova în ziua în care prim-ministrul României, Mihai Tudose, întreprinde prima sa vizită oficială în statul de peste Prut de la numirea acestuia în funcție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *