Skip to content
Externe

Parlamentul de la Helsinki dă undă verde pentru aderarea la NATO: Finlanda are 1.300 de km de graniță cu Rusia

twitteryle.fi

Aderarea la NATO este cea mai bună opțiune pentru garantarea securității naționale a Finlandei, a decis comisia parlamentară de apărare de la Helsinki, recomandarea venind înainte cu câteva zile de decizia oficială privind intrarea în ce mai puternică alianță politico-militară, transmite Reuters.

Aderarea la NATO ar reduce considerabil riscurile ca Finlanda să devină o țintă a agresiunii Rusiei, se mai arată în recomandarea comisiei de apărare.

Finlanda, care are graniță cu Rusia pe o distanță de 1.300 de km și un trecut istoric dificil cu țara vecină fiind sub dominația Rusiei mai bine de un secol (1809-1917), își schimbă astfel radical politica externă și de securitate, ca urmare a invaziei declanșate de Vladimir Putin în Ucraina.

Președintele Sauli Niinisto este așteptat să anunțe joi poziția sa cu privire la aderarea la NATO. Recomandarea comisiei de apărare a Parlamentului de la Helsinki vine după ce guvernul a înaintat legislativului un raport privind politica externă și de securitate în noul context european.

Finlanda și Suedia ar putea adera la NATO chiar în iunie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *