Skip to content
Internațional

Parlamentul din Georgia şi-a ales noul preşedinte

diplomat.ie

Parlamentul Georgiei a ales marţi un candidat al partidului Visul Georgiei, aflat la guvernare, în funcţia de preşedinte al instituţiei după ce predecesorul său a demisionat în urma unor proteste violente, scrie news.ro.

Archil Talakvadze a fost ales cu unanimitate după ce membrii opoziţiei au părăsit sesiunea parlamentară în semn de protest faţă de faptul că partidul aflat la guvernare a refuzat să discute cu privire la ministrul de Interne, considerat responsabil de faptul că poliţia a făcut exces de zel în dispersarea protestatarilor.
Preşedintele Parlamentului georgian a demisionat vineri, la o zi după ciocniri violente – soldate cu 240 de răniţi – între poliţie şi mii de manifestanţi ce protestau faţă de intervenţia unui deputat rus în Parlament.
Până la 10.000 de persoane s-au adunat joi în faţa Parlamentului, în semn de protest faţă de o intervenţie a deputatului din cadrul Partidului Comunist rus Serghei Gavrilov. Prezenţa sa în hemiciclu, în cadrul unei reuniuni internaţionale cu privire la ortodoxie, a şocat o ţară în care mulţi consideră că Rusia ocupă o parte a teritoriului gerogian.
Protestele au fost marcate de confruntări care s-au soldat cu 240 de răniţi – între care 160 de manifestanţi şi 80 de poliţişti – şi au condus la 305 arestări, potrivit autorităţilor.
Kremlinul a denunţat o ”provocare rusofobă”.
Aceste reacţii reflectă relaţiile între cele două ţări, la aproape 30 de ani de la căderea URSS şi la peste zece ani de la ”războiul-fulger” în care s-au înfruntat în august 2008 şi care s-a încheiat cu recunoaşterea de către Moscova a independenţei Osetiei de Sud şi Abhaziei, două regiuni georgiene separatiste proruse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *