Skip to content
Europa

Parlamentul European a aprobat bugetul pentru 2022 în valoare de 170 de miliarde de euro, pavând calea către o Uniune Europeană mai rezilientă

Parlamentul European

Parlamentul European a aprobat bugetul pentru anul 2022 cu 550 de voturi pentru, 77 de voturi împotrivă și 62 de abțineri, pavând astfel calea către o Uniune Europeană mai rezilientă, potrivit unui comunicat al instituției.

Înțelegerea, care a primit acordul Consiliului Uniunii Europene la 23 noiembrie, a parcurs astfel ultima etapă a procesului de ratificare, urmând astfel să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022.

Bugetul de anul viitor, care cuprinde angajamente în valoare de 169,5 miliarde de euro și plăți de 170,6 miliarde de euro, oglindește principalele priorități ale UE: redresarea economică, combaterea schimbărilor climatice și tranziția ecologică și digitală.

De asemenea, acesta lasă suficiente resurse sub plafoanele de cheltuieli ale cadrului financiar multianual 2021-2027 pentru a permite UE să reacționeze la nevoi imprevizibile.

Eurodeputații au reușit să sporească finanțarea pentru programele și politicile care, în opinia lor, contribuie la redresarea post-pandemică, în conformitate cu prioritățile Parlamentului stabilite în orientările sale pentru 2022.

Printre acestea se numără programul de cercetare Orizont Europa (+100 milioane de euro în plus față de proiectul de buget al Comisiei) și programul LIFE pentru mediu și acțiune climatică (+47,5 milioane de euro). Programul privind piața unică este suplimentat cu 30 de milioane de euro (inclusiv 10 milioane de euro pentru sectorul turismului), iar Parchetul European cu 3,8 milioane de euro, protejând banii contribuabililor europeni de infractori.

Programul de mobilitate universitară Erasmus+ este un alt program al cărui buget este consolidat, printr-o alocare suplimentară de 35 milioane de euro. Emblematicul program de sănătate al UE, EU4Health, primește un impuls financiar de 51 de milioane de euro pentru a construi o Uniune Europeană a Sănătății puternică și pentru a face sistemele naționale de sănătate mai reziliente.

Instrumentul de vecinătate, dezvoltare și cooperare internațională (NDICI – Europa globală) a fost suplimentat cu 190 de milioane de euro, cu un accent deosebit pe combaterea pandemiilor, inclusiv prin vaccinare.

Ajutorul umanitar a fost suplimentat cu 211 milioane de euro, pentru a permite ca rezerva pentru solidaritate și ajutor de urgență să poată acoperi nevoile sporite ale Fondului de solidaritate al UE în legătură cu catastrofele naturale din UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *