Skip to content
Europa

Parlamentul European a aprobat prelungirea cu încă un an a certificatului digital COVID-19

Twitter

Parlamentul European a aprobat acordul cu statele membre de prelungire a cadrului juridic al certificatului digital COVID al UE pentru încă 12 luni, informează comunicatul oficial.

Joi, deputații europeni au susținut acordul la care s-a ajuns pe 13 iunie, care vizează prevenirea restricțiilor la libera circulație în UE în cazul apariției unor noi variante sau a altor amenințări legate de pandemii, cu 453 de voturi pentru, 119 împotrivă și 19 abțineri (cetățeni ai Uniunii) și 454 de voturi pentru, 112 împotrivă și 20 de abțineri (cetățeni ai țărilor terțe). Normele actuale, care urmau să expire săptămâna viitoare, vor fi valabile până la 30 iunie 2023.

Ca răspuns la solicitarea Parlamentului, textul prevede că statele membre nu ar trebui să restricționeze libera circulație a titularilor de EUDCC (EU Digital COVID Certificate) într-un mod disproporționat sau discriminatoriu.

Comisia Europeană va evalua impactul EUDCC asupra liberei circulații și a drepturilor fundamentale până la sfârșitul anului 2022 și poate propune abrogarea acestuia, dacă situația sănătății publice o permite, pe baza celor mai recente avize științifice ale Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor și ale Comitetului pentru Securitate Sanitară.

Extinderea trebuie încă să fie adoptată în mod oficial de către Consiliul UE. Ea va intra apoi în vigoare în ziua publicării în Jurnalul Oficial al UE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *