Skip to content
Europa

Parlamentul European a dat undă verde acordului pentru consolidarea mandatului Europol

thesundayleader.lk

Parlamentul European a dat undă verde pentru acordul privind consolidarea mandatului Europol, agenția de poliție a UE, care sprijină investigațiile polițienești desfășurate de statele membre, se arată în comunicatul oficial al Legislativului European.

Cu 480 de voturi pentru, 143 împotrivă și 20 de abțineri, deputații europeni au aprobat acordul la care au ajuns în februarie negociatorii Parlamentului și ai Consiliului. Conform noilor reguli, Europol va putea să urmărească proiecte de cercetare și inovare, să proceseze seturi mari de date și să ajute autoritățile naționale să analizeze investițiile străine directe în cazuri legate de securitate. Atunci când se ocupă de conținut terorist sau de materiale privind abuzurile sexuale asupra copiilor, Europol va putea primi date de la companii private, de exemplu servicii de comunicații.

Pentru a echilibra noile competențe ale agenției de poliție cu o supraveghere adecvată, colegiuitorii au convenit ca agenția să creeze un nou post de responsabil cu drepturile fundamentale. În plus, Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor (AEPD) va supraveghea operațiunile de prelucrare a datelor cu caracter personal ale Europol și va colabora cu responsabilul cu protecția datelor din cadrul agenției. Cetățenii vor putea să consulte datele cu caracter personal care îi privesc, contactând autoritățile din statele membre sau direct Europol.

„Acest regulament și noul mandat pentru Europol marchează un salt substanțial în ceea ce privește capacitățile agenției, în capacitatea sa de a sprijini statele membre, în cadrul său de guvernanță și, nu în ultimul rând, dar cu siguranță nu cel mai puțin important, în sistemul consolidat de garanții pe care l-am pus în aplicare”, a declarat raportorul Javier Zarzalejos (PPE, ES).

Textul juridic trebuie acum să fie adoptat în mod oficial de către Consiliu, înainte de a fi publicat în Jurnalul Oficial al UE și de a intra în vigoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *