Parlamentul European a dat undă verde Planului de creștere pentru Republica Moldova în valoare de 1,9 miliarde de euro, cel mai mare instrument de sprijin din istoria acestei țări.
Legislativul comunitar a aprobat Mecanismului de reformă și creștere pentru Republica Moldova cu o largă majoritate – 499 de voturi pentru, 117 împotrivă și 44 abțineri, transmite Agerpres.
Eurodeputații au aprobat practic un acord provizoriu la care au ajuns negociatorii PE și ai Consiliului pe 19 februarie cu privire la Mecanismul de reformă și creștere pentru Republica Moldova. Prin granturi și împrumuturi cu dobândă scăzută, mecanismul urmărește să ajute Republica Moldova să facă față provocărilor majore cu care se confruntă, în special impactului profund al războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei asupra securității, economiei și populației țării.
Instrumentul ar trebui, de asemenea, să consolideze rezistența Republicii Moldova împotriva atacurilor hibride și a ingerințelor Rusiei care vizează procesele și instituțiile sale democratice, menționează un comunicat al PE.
Mecanismul adoptat de PE prevede creșterea sprijinului bazat pe granturi: negociatorii au convenit să aloce 520 de milioane de euro sub formă de granturi – o creștere de 100 de milioane de euro față de propunerea inițială – alături de 1,5 miliarde de euro sub formă de împrumuturi cu dobândă scăzută. Această ajustare va permite Moldovei să se reformeze fără a acumula datorii nesustenabile.
Mecanismul prevede de asemenea o prefinanțare de 18% din sprijinul total, în creștere față de procentul de 7% propus inițial, permițând mobilizarea rapidă a resurselor pentru a stimula securitatea energetică, infrastructura de combatere a corupției și modernizarea serviciilor publice.
20% din fondurile nerambursabile vor fi alocate pentru consolidarea instituțiilor Republicii Moldova prin intermediul sistemelor de guvernanță digitală, al formării funcționarilor publici și al reformelor judiciare – condiții prealabile pentru o gestionare eficace a fondurilor UE.
Pentru a asigura un control parlamentar deplin, acordul instituie un dialog între Parlament și Comisie pentru a evalua periodic progresele înregistrate în punerea în aplicare.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News