Skip to content
Externe

Parlamentul European aprobă o finanțare imediată de 3,4 miliarde euro pentru România și restul țărilor membre care adăpostesc refugiați ucraineni

360 news

Deputații europeni au decis joi că țările UE care adăpostesc persoane care fug de invazia Rusiei în Ucraina vor primi o finanțare imediată de 3,4 miliarde de euro, informează comunicatul oficial.

După ce Parlamentul European a dat undă verde redirecționării fondurilor regionale și de azil ale UE către țările membre care adăpostesc persoanele care fug de invazia Rusiei în Ucraina în timpul ultimei sesiuni plenare, deputații au adoptat măsuri suplimentare de sprijin urgent.

Cu 549 de voturi pentru, un vot împotrivă și opt abțineri, Parlamentul a fost de acord să deblocheze imediat aproximativ 3,4 miliarde de euro (din cele 10 miliarde de euro disponibile) din fondurile REACT-EU (Asistența de redresare pentru coeziune și teritoriile Europei) și să accelereze accesul guvernelor UE la fonduri pentru a plăti pentru infrastructură, locuințe, echipamente, locuri de muncă, educație, incluziune socială, asistență medicală și îngrijire a copiilor pentru refugiați.

Noile norme vor crește prefinanțarea inițială a resurselor REACT-UE de la 11% la 15% pentru toate țările UE.

Țările UE care se învecinează cu Ucraina (Ungaria, Polonia, România și Slovacia) și cele care au primit un număr semnificativ de refugiați din Ucraina, echivalent cu mai mult de 1% din populația lor națională (Austria, Bulgaria, Cehia și Estonia) pot obține imediat 45% (în loc de 11%) din fondurile de recuperare, fără a fi necesară prezentarea de facturi în acest moment.

Potrivit datelor la zi ale Agenției ONU pentru Refugiați, România a primit aproape 662.751 de refugiați din cele 4,2 milioane de cetățeni ucraineni care au fugit din calea războiului. Doar Polonia – 2,5 milioane de refugiați – a primit mai mulți ucraineni decât România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *