Skip to content
Externe

Parlamentul European aprobă suspendarea pe un an a taxelor UE pentru toate importurile din Ucraina

Twitter

Parlamentul European a susținut, joi, suspendarea pe un an a taxelor de import ale UE pentru toate exporturile ucrainene, pentru a sprijini economia țării.

Această liberalizare temporară a comerțului, aprobată cu 515 voturi pentru, 32 împotrivă și 11 abțineri, este un răspuns la impactul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, care îngreunează capacitatea de comerț a țării. Măsurile au fost accelerate pentru a permite adoptarea lor astăzi în plen. Acestea vor elimina în totalitate taxele de import pentru produsele industriale, taxele de intrare pentru fructe și legume, precum și taxele antidumping și măsurile de salvgardare pentru importurile de oțel pentru o perioadă de un an.

„În fața agresiunii rusești, Ucraina luptă nu doar pentru libertatea și securitatea sa, ci pentru cea a întregii Europe. Prin urmare, trebuie să sprijinim Ucraina la toate nivelurile cu toate instrumentele de care dispunem: nu numai cu arme și sancțiuni, ci și cu puterea noastră comercială. Acordarea sprijinului de care Ucraina are nevoie pentru a se apăra nu se termină pe câmpul de luptă; aceasta include asigurarea faptului că economia Ucrainei rămâne rezilientă și competitivă. Astăzi, trebuie să arătăm că sprijinul nostru pentru Ucraina este absolut, de nezdruncinat și ireversibil prin punerea în aplicare a acestor măsuri de liberalizare a comerțului fără precedent. Slava Ukraini!”, a declarat raportorul permanent pentru Ucraina, Sandra Kalniete (PPE, LV)

Relațiile dintre UE și Ucraina sunt reglementate de un Acord de Asociere. Zona de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare reglementată de acord a asigurat accesul preferențial la piața UE pentru întreprinderile ucrainene începând cu 2016.

UE este cel mai important partener comercial al Ucrainei, reprezentând peste 40 % din totalul schimburilor comerciale cu bunuri ale acesteia în 2021. În schimb, Ucraina a fost al 15-lea cel mai important partener comercial al UE, reprezentând aproximativ 1,2 % din totalul schimburilor comerciale ale UE.

Măsura se va aplica în ziua următoare publicării sale în Jurnalul Oficial al UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *