Parlamentul European condamnă atacul Hamas asupra Israelului şi solicită o „pauză umanitară”

Sursă foto: europarl.europa.eu

Parlamentul a condamnat atacurile teroriste josnice comise de Hamas împotriva Israelului şi şi-a exprimat, în acelaşi timp, profunda îngrijorare cu privire la situaţia umanitară din Fâşia Gaza. Asistenţa umanitară pentru Gaza trebuie intensificată, asigurându-se, totodată, că fondurile UE nu finanţează în mod direct sau indirect terorismul, mai arată comunicatul de presă al PE. Întreaga Gardă Revoluţionară Islamică din Iran şi Hezbollahul libanez ar trebui incluse pe lista UE a grupărilor teroriste, consider eurodeputaţii. De asemenea, europarlamentarii cer o anchetă independentă privind explozia ce a avut loc la spitalul Al Ahli din Gaza.

În rezoluţia adoptată joi cu 500 de voturi „pentru”, 21 „împotrivă” şi 24 abţineri, eurodeputaţii condamnă cu fermitate atacurile brutale, îşi exprimă sprijinul faţă de Israel şi poporul său şi subliniază necesitatea de a „elimina organizaţia teroristă Hamas”.

De asemenea, ei solicită eliberarea imediată a tuturor ostaticilor luaţi de Hamas şi recunosc dreptul Israelului la autoapărare, „consacrat în dreptul internaţional şi limitat de acesta”. Ca atare, orice acţiune a Israelului trebuie să respecte cu stricteţe dreptul internaţional umanitar, mai indică sursa citată.

Parlamentul European subliniază, de asemenea, că atât atacurile Hamas, cât şi răspunsul israelian riscă să intensifice un ciclu de violenţă în regiune. Prin urmare, eurodeputaţii solicită o „pauza umanitară” a conflictului şi subliniază că atacurile asupra civililor şi a infrastructurii civile, inclusiv a lucrătorilor ONU, a lucrătorilor medicali şi a jurnaliştilor, reprezintă o încălcare gravă a dreptului internaţional.

Europarlamentarii mai deplâng profund pierderea a sute de vieţi nevinovate şi rănirea altora în recenta explozie de la spitalul episcopal Al Ahli din Gaza. Rezoluţia solicită o anchetă independentă în temeiul dreptului internaţional pentru a stabili dacă a fost vorba de un atac deliberat şi o crimă de război şi, în caz afirmativ, solicită ca cei responsabili să fie traşi la răspundere.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: