Skip to content
Europa

Parlamentul European este de acord cu extinderea utilizării certificatului digital COVID până în iunie 2023

Twitter

Parlamentul European este de acord să mențină în vigoare cadrul UE privind certificatul digital COVID pentru încă un an, până în iunie 2023, potrivit unui comunicat.

Pentru a se asigura că cetățenii UE pot beneficia de dreptul lor la liberă circulație indiferent de evoluția pandemiei COVID-19, plenul PE a aprobat decizia Comisiei pentru Libertăți Civile de a deschide negocieri cu statele membre pentru a prelungi cu încă 12 luni sistemul EU Digital COVID Certificate (EUDCC) – care urmează să expire la 30 iunie -. Plenul a votat pentru aprobarea negocierilor privind prelungirea cu 432 de voturi pentru, 130 împotrivă și 23 de abțineri (cetățeni UE) și 441 de voturi pentru, 132 împotrivă și 20 de abțineri (cetățeni ai țărilor terțe).

Pe lângă prelungirea valabilității sistemului EUDCC până la 30 iunie 2023, modificările permit, de asemenea, statelor membre să acorde certificate de testare bazate pe noi tipuri de teste de analiză a antigenului.

Crearea certificatului digital COVID al UE (EUDCC) a fost adoptată în iunie 2021 pentru a facilita libera circulație în Europa în timpul pandemiei, pentru o perioadă limitată de 12 luni.

Revizuire după șase luni

Deputații europeni au modificat propunerile pentru a sublinia faptul că statele membre ar trebui să evite restricțiile suplimentare la libera circulație pentru deținătorii EUDCC, cu excepția cazului în care este absolut necesar. În cazul în care sunt necesare restricții, acestea ar trebui să fie limitate și proporționale, pe baza celor mai recente avize științifice ale Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și ale Comitetului de Securitate Sanitară al UE.

De asemenea, aceștia solicită Comisiei să evalueze dacă sistemul EUDCC este necesar și proporțional la șase luni de la prelungirea sa. Deputații europeni doresc ca perioada în care se aplică regulamentul să fie cât mai scurtă posibil și să îl abroge de îndată ce situația epidemiologică o va permite.

Negocierile cu Consiliul pentru a conveni asupra prelungirii pot începe imediat, astfel încât normele să fie în vigoare înainte ca actualul sistem să expire la 30 iunie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *