Skip to content
Europa

Parlamentul European, îngrijorat pentru soarta copiilor ucraineni, atenţionează împotriva adopţiei ilegale şi altor abuzuri

photo.unian.info

Parlamentul European s-a declarat joi îngrijorat în legătură cu soarta copiilor ucraineni care fug de război, subliniind riscul de „adopţie ilegală” a copiilor neînsoţiţi şi cerând ca ei să fie supravegheaţi de serviciile sociale.

Într-o rezoluţie votată cu o largă majoritate (503 voturi pentru, 3 contra, 47 de abţineri), europarlamentarii au cerut statelor membre mai multe măsuri care să faciliteze integrarea copiilor ucraineni în ţara lor de primire.

„Pentru a preveni traficul de copii, adopţia ilegală şi alte abuzuri”, europarlamentarii cer ca toţi copiii neînsoţiţi „să fie imediat incluşi în sistemele de supraveghere ale serviciilor sociale”, pentru a garanta securitatea lor şi a permite o eventuală „reunificare a familiei”, informează AFP, potrivit Agerpres.

Europarlamentarii recomandă ca la frontiere să fie desfăşuraţi agenţi de protecţie a copiilor, precum şi servicii de căutare a familiilor. Ei insistă asupra necesităţii de a-i primi pe copiii neînsoţiţi mai degrabă într-un mediu familial, decât în instituţii, de a le „desemna rapid” un tutore şi de a face în aşa fel încât fraţii şi surorile „să nu fie separaţi”.

Parlamentul European apără principiul unei întoarceri rapide a minorilor la şcoală, „pentru a limita abandonul şcolar”, şi invită Comisia Europeană şi statele membre să recruteze „profesori ucraineni” sau „care vorbesc ucraineana”, pentru a accelera integrarea copiilor.

Potrivit Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR), mai mult de patru milioane de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele de la începutul invaziei ruse în Ucraina. Potrivit Fondului Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite, UNICEF, aproape jumătate dintre aceste persoane sunt minori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *