Skip to content
Europa

Parlamentul European, poziție dură față de Ungaria: cere sancțiuni pentru guvernul Viktor Orban și suspendarea plăților

G4media

Democrația și drepturile fundamentale sunt amenințate în Ungaria, afirmă majoritatea europarlamentarilor, care au cerut joi Comisiei Europene și Consiliului UE să ia măsuri rapide pentru a protejeza cetățenii maghiari și statul de drept, potrivit unui comunicat de presă.

În cadrul unei dezbateri cu vicepreședintele Comisiei Europene, Věra Jourová, și cu președinția rotativă croată a Consiliului UE, majoritatea europarlamentarilor au subliniat faptul că măsurile de urgență luate de guvernul maghiar pentru a combate pandemia de COVID-19, inclusiv declararea stării de urgență pe durată nedeterminată, nu sunt în conformitate cu normele UE și au atras atenția asupra riscului din ce în ce mai mare la adresa democrației.

Mai mulți deputați au solicitat Comisiei Europene să finalizeze examinarea modificărilor legislative și să deschidă procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor. Aceștia au solicitat în mod expres ca plățile către Ungaria să fie oprite, în cadrul noilor perspective financiare și al planului de redresare, dacă principiile statului de drept nu sunt respectate.

Europarlamentarii au criticat atitudinea ”pasivă” a Consiliului UE și au insistat asupra continuării procedurii prevăzute de articolul 7, inițiate deja de Parlament.

Unii deputați au apărat deciziile adoptate de parlamentul ales în mod democratic în Ungaria și au comparat măsurile excepționale adoptate în această țară cu cele adoptate de alte state membre ale UE, cum ar fi Franța sau Spania, potrivit comunicatului citat.

La finalul lunii martie, Parlamentul ungar a adoptat o lege care îi permite premierului naționalist de a guvern, până la noi ordine, prin decrete, ân cadrul stării de urgență votate pentru a combate epidemia. Aceste puteri aproape depline au stârnit „preocuparea” președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și avertismentul din partea a 16 state membre UE.

În rezoluția sa din 17 aprilie, Parlamentul European a declarat deja că deciziile Ungariei de a prelungi starea de urgență pe termen nelimitat, de a autoriza guvernul să se pronunțe prin decret și de a slăbi supravegherea Parlamentului sunt „total incompatibile cu valorile europene”.

Deputații au subliniat faptul că toate măsurile legate de COVID-19 „trebuie să fie în conformitate cu statul de drept, să fie strict proporționale […], legate în mod clar de criza sanitară actuală, limitate în timp și să facă obiectul unui control periodic.”

Premierul maghiar Viktor Orban a declinat, miercuri, invitația președintelui Parlamentului European de a participa la dezbaterea asupra stării de urgență instaurată în Ungaria din cauza pandemiei de Covid-19 și repercusiunile acesteia asupra drepturilor și libertăților fundamentale. „La ora actuală, lupta contra epidemiei îmi consumă toată forța și energia”, a declarat premierul Orban în răspunsul către președintele PE, italianul David Sassoli, potrivit agenției ungare de presă MTI, scrie G4media.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *