Parlamentarii europeni votează miercuri o revizuire a sistemului de migraţie al blocului, pe care centrul politic pro-UE o prezintă drept o dovadă a viabilităţii sale în faţa extremei drepte înainte de alegerile parlamentare din iunie, relatează Reuters. Reforma a fost cerută, între alte state, şi de Austria, ca o condiţie pentru a accepta România şi Bulgaria în Schengen.
După opt ani de certuri între cele 27 de state membre ale blocului, propunerile de compromis stabilesc un echilibru între obligaţiile ţărilor de sosire, precum Italia, şi ajutorul din partea unor destinaţii ţintite de migranţi, ţări bogate precum Germania. Proiectul intitulat Pactul pentru Migraţie şi Azil promite reducerea timpului de aştepatare pentru procedurile de securitate şi de azil şi creşterea numărului de returnări pentru a reduce imigraţia nedorită din Orientul Mijlociu şi Africa, o prioritate importantă pe agenda UE.
Însă proiectul a fost criticat în mod categoric de partidele anti-imigraţie, eurosceptice şi de extrema dreaptă pentru că nu merge suficient de departe pentru a opri migraţia, în timp ce stânga şi activiştii pentru drepturile omului l-au criticat ca fiind o lovitură majoră dată drepturilor omului. Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, cel mai înalt oficial care se ocupă de migraţie în cadrul blocului european, se aşteaptă ca majoritatea membrilor Parlamentului European să susţină toate părţile pactului, dar a declarat, totuşi, că nu poate fi sigură de aceasta.
Eşecul adoptării acestui pact ar fi o lovitură pentru centrul politic larg înainte de alegerile europarlamentare, care vor avea loc peste două luni şi în care se aşteaptă ca extrema dreaptă să câştige locuri mai multe.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News