Skip to content
Politică

Parlamentul i-a dat mat lui Iohannis în legătură cu Legea referendumului

antena3.ro

Parlamentul i-a dat mat miercuri președintelui Klaus Iohannis în legătură cu Legea referendumului.

Mai precis, Camera Deputaților a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul PSD de modificare a Legii referendumului, în aceeași formă în care a fost trimisă la promulgare, respingând cererea de reexaminare a lui Iohannis, scrie Hotnews. Au fost exprimate 195 de voturi „pentru”, 71 „contra” și 6 abțineri.

Legea a fost deja contestată la Curtea Constituțională a României (CCR) și modificată că urmare a unei decizii de neconstituționalitate. Prin acest proiect de lege, PSD îl scoate practic din procedura organizării unui referendum de revizuire a Constituției pe președintele României, întrucât până acum parlamentul elabora câte un proiect separat de lege de fiecare dată când se organiza un astfel de referendum, pe care șeful statului îl promulga sau îl putea retrimite Parlamentului la reexaminare.

„Cetăţenii sunt chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută în Constituţie, calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituţionale, Guvernul având obligaţia de a aduce la cunoştinţa publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia şi data referendumului”, prevede textul legii.

După ce Curtea Constituțională a decis anul trecut că dată organizării referendumului de revizuire nu poate fi stabilită prin hotărâre de Guvern, parlamentarii au modificat textul legii așa încât referendumul pentru revizuirea Constituției să aibă loc în ultima duminică din perioada de 30 de zile de după adoptarea inițiativei constituționale. Acest proiect este necesar pentru a putea fi organizat referendumul național pentru redefinirea familiei în Constituție, ca uniune dintre un bărbat și femeie, ca urmare a inițiativei cetățenești promovate de Coaliția pentru Familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *