Parlamentul interzice vânzarea ţigărilor electronice minorilor. BAT: Un semn de normalitate și responsabilitate!

bat - site oficial

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul iniţiat de către deputatul PSD Alfred Simonis pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul produselor din tutun, care interzice vânzarea către minori a ţigărilor electronice. Legea merge la promulgare.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 201/2016 precum şi a Legii nr. 349/2002.

Reprezentanţii celui mai mare jucător din segmentul local de tutun, British American Tobacco, au salutat adoptarea legii si au precizat că prin votul de astăzi, din Parlament, România este una dintre primele țări din Uniunea Europeană care interzice comercializarea către minori a tuturor produselor cu nicotină, dar și a țigaretelor electronice fără nicotină.

„Prin decizia de astăzi a Parlamentului, România este una dintre primele țări din Uniunea Europeană care interzice comercializarea către minori a tuturor produselor cu nicotină, dar și a țigaretelor electronice fără nicotină. Este meritul tuturor membrilor Parlamentului, care au înțeles ceea ce am susținut și noi întotdeauna: produsele cu nicotină sunt destinate exclusiv adulților și nicio persoană sub 18 ani nu ar trebui să aibă acces la acestea. În plus, eliminarea posibilității comercializării acestor produse prin automate sau prin easybox-uri, unde nu poate fi verificată în niciun fel vârsta cumpărătorului, reprezintă un semn de normalitate și responsabilitate.

Noi vom continua desfășurarea de programe de informare cu privire la prevederile legale și ne dorim ca toți partenerii noștri comerciali să conștientizeze necesitatea de a ne asigura împreună că aceste produse nu ajung la minori. Un impact real al modificărilor legislative adoptate astăzi este condiționat de implicarea autorităților competente să aplice sancțiunile impuse.”, a declarat Ileana Dumitru, Director Relații Externe al Ariei Europa de Sud-Est, BAT.

 

BAT
Foto: Ileana Dumitru BAT

• România este unda dintre primele țări din Uniunea Europeană care interzice comercializarea către minori a tuturor categoriilor de produse cu tutun și nicotină, dar și a țigaretelor electronice fără nicotină.

• În România, BAT a desfășurat continuu în ultimii ani programe de informare a comercianților și consumatorilor cu privire la prevederile legale, dar și la motivele pentru care minorii nu trebuie să aibă acces la produse cu tutun și nicotină.

• Din 2019, inițiativei BAT i s-a alăturat și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, care a pus la dispoziție un număr telefonic dedicat pentru raportarea încălcării legii referitoare la interdicția vânzării acestor produse către minori.

• Campaniile BAT includ afișarea unor mesaje de conștientizare privind toleranța zero față de comercializarea produselor cu tutun și nicotină către minori, în circa 32.000 de magazine partenere din România.

• BAT este cel mai mare jucător de pe piața tutunului din România cu o cotă de piață de peste 50% și unul dintre cei mai mari contribuabili ai României, cu o contribuție totală de 10,5 miliarde lei (2,1 miliarde euro) în accize și taxe la bugetul de stat în 2022.

Ce spune proiectul care interzice vânzarea către minori a ţigărilor electronice

În vederea reducerii expunerii copiilor şi tinerilor la produsele de tutun, actul normativ extinde interzicerea comercializării prin automate precum şi interzicerea vânzării către tinerii cu vârsta sub 18 ani pentru ţigaretele electronice, flacoanele de reumplere pentru ţigarete, dispozitivele electronice pentru încălzirea tutunului.

Totodată, este stabilită în sarcina instituţiilor de învăţământ a obligaţiei de a introduce în regulamentele proprii măsuri coercitive aplicate elevilor pentru nerespectarea prevederilor referitoare la vânzarea/deţinerea şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice şi dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului în incinta acestora.

De asemenea, este asigurată preluarea definiţiei ţigaretei electronice şi a flaconului de reumplere a ţigaretei electronice, aşa cum sunt prevăzute în legislaţia europeană.

Unul dintre amendamente defineşte dispozitivul electronic pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, ţigareta electronică, flaconul de reumplere, pliculeţul cu nicotină pentru uz oral, precum şi produse destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun.

„Introducerea pe piaţă a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral care nu respectă prevederile prezentei legi este interzisă. Nivelul de nicotină conţinut în fiecare pouch nu poate depăşi valoarea de 20 mg/pliculeţ”, mai prevede propunerea legislativă.

Totodată, este interzis pentru elevii din toate unităţile de învăţământ fumatul, precum şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun.

Este interzisă şi „comercializarea prin automate a tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun”.

De asemenea, este interzisă vânzarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani.

„În scopul verificării vârstei persoanelor care cumpără aceste tipuri de produse vânzătorii pot solicita prezentarea unui document de identitate”, mai prevede proiectul de lege.

Este interzisă vânzarea prin dispozitive de tipul easybox/locker a tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a recipientelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun. Aceste produse care se comercializează prin intermediul serviciilor de curierat trebuie să aibă tipărit pe colet, în mod cât mai lizibil, mesajul: „Atenţie! Acest pachet conţine produse din tutun şi/sau produse care conţin nicotină. A se verifica vârsta clientului”.

În autorizaţia sanitară de funcţionare a unităţilor care comercializează produse din tutun, ţigarete electronice, flacoane de reumplere pentru ţigaretele electronice, dispozitive electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, (pouch-uri) pliculeţe cu nicotină pentru uz oral şi produse destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun se introduce o clauză specială de interzicere a vânzării produselor din tutun, ţigarete electronice, flacoane de reumplere pentru ţigaretele electronice, dispozitive electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, (pouch-uri) pliculeţe cu nicotină pentru uz oral şi produse destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun tinerilor sub 18 ani, mai prevede un alt amendament.

Iniţiativa legislativă introduce sancţiuni de până la 100.000 lei, în funcţie de gravitatea faptei.

„Ministerul Educaţiei stabileşte, prin Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare al unităţilor de învăţământ preuniversitar, sancţiunile aplicabile elevilor pentru nerespectarea prevederilor referitoare la vânzarea/deţinerea şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice şi a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului, în incinta unităţilor de învăţământ”, mai indică sursa citată.

Pe 4 decembrie 2023, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, iar votul Camerei Deputaţilor a fost decizional. Prin urmare, legea merge la promulgare.

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: