Parlamentul moldovean a adoptat o declarație prin care condamnă deportarea copiilor ucraineni în Rusia

Sursa foto: multimedia.parlament.md
Sursa foto: parlament.md

60 de aleși moldoveni au votat  o declarația prin care condamnă deportarea copiilor ucraineni în Rusia, după ce Kievul a solicitat Chișinăului acest lucru luna trecută.

„Republica Moldova se alătură altor parlamente care au adoptat declarații similare precum Parlamentul European, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Cehia, Slovacia, Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, Franța, Islanda, SUA și Canada”, a afirmat deputata PAS, Doina Gherman, una dintre autoarele actului.

Potrivit reprezentanților Parlamentului de la Chișinău, actul condamnă războiul lansat de Rusia contra Ucrainei, acesta fiind soldat, inclusiv cu mii de victime în rândul populației civile. La fel, în declarație este menționat faptul că mii de copii au fost uciși sau răniți, iar aproape două milioane de copii, împreună cu mamele lor, au fost nevoiți să se refugieze în alte state.

,,În acest context, semnatarii Declarației reconfirmă angajamentul Republicii Moldova de a continua politicile de asigurare a accesului copiilor refugiați din Ucraina la studiile în limba maternă, la spațiul cultural ucrainean, precum și eforturile de păstrare a identității lor naționale și a relațiilor spirituale cu Ucraina. Respectiv, prin această Declarație se reconfirmă disponibilitatea autorităților Republicii Moldova de a acorda în continuare asistență umanitară refugiaților din Ucraina și se face un apel la cumularea eforturilor lumii democratice, ale organizațiilor umanitare internaționale pentru identificarea, localizarea și repatrierea în Ucraina a copiilor strămutați forțat și deportați”, anunță reprezentanții instituției.

Declarație la solicitarea Kievului

În data de 29 aprilie, Kievul, prin intermediul vicepreședintei Radei Supreme, Olena Kondratiuk, care a efectuat o vizită de lucru în țara vecină, a solicitat Chișinăului să adopte o declarație privind condamnarea Federației Ruse pentru deportarea copiilor ucraineni.

,,Din partea noastră ne-am adresat cu rugămintea ca să fie adoptată încă o declarație referitoare la dreptate. Este vorba despre condamnarea Federației Ruse, care se ocupă cu deportarea ilegală a copiilor ucraineni”, a declarat atunci Olena Kondratiuk, menționând că  actul este „foarte important” în contextul în care o va ajuta pe Ucraina să întoarcă cât mai mulți copii acasă, precizând că până în luna aprilie au fost identificați peste 20.000 de minori deportați de Rusia, acțiuni pentru care Curtea Penală Internațională de la Haga a emis mandat de arestare pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, și a Avocatului Poporului pentru copii din Rusia, Maria Lvova-Belova.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: