Skip to content
Europa

Parlamentul slovac aprobă desfăşurarea în Slovacia a unor militari străini din cadrul NATO

Inquam Photos/Octav Ganea

Parlamentul Slovaciei a autorizat marţi staţionarea în ţară a unor soldaţi străini din cadrul NATO, al căror număr ar putea ajunge la 2.100. Într-o primă fază, va fi vorba de o unitate a ‘Prezenţei avansate consolidate’ a NATO de circa 1.200 de militari, veniţi din Cehia, Germania, Olanda, SUA, Polonia şi Slovenia.

Desfăşurarea va cuprinde de asemenea un sistem de apărare aeriană Patriot, a transmis luni ministrul Apărării, Jaroslav Nad, relatează AFP, potrivit Agerpres. Întăririle survin în contextul invaziei ruse din Ucraina.

„Dat fiind faptul că, în viitorul apropiat, ne aşteptăm la atacuri militare directe ale Federaţiei Ruse asupra aeroportului din Ujhorod, care se află (în Ucraina) în apropiere de frontiera cu Slovacia, acest lucru are, bineînţeles, implicaţii militare”, a declarat Nad, citat de agenţia de presă TASR. Propunerea acestei desfăşurări, deja adoptată de guvernul de centru-dreapta la 9 martie, a fost aprobată de 96 de deputaţi din 134 prezenţi, 15 votând împotrivă.

Chestiunea trupelor străine este controversată în Slovacia. Votul survine cu doar două zile înainte de prima vizită a secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, în Slovacia de când această ţară a aderat la NATO în 2004. Slovacia a primit peste 200.000 de persoane venite din Ucraina de la începutul invaziei ruse la 24 februarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *