Parlamentul Ucrainei a ratificat Acordul ”istoric” al Mineralelor cu SUA, care va permite reluarea ajutorului militar

Sursa foto: X

Acordul Mineralelor încheiat de Ucraina cu Statele Unite a fost ratificat joi de către Parlamentul ucrainean, un acord catalogat drept ”istoric”, pe X, de către ministrul ucrainean al Economiei Iulia Svîrîdenko care dă asigurări că acesta îi va permite Ucrainei ”să beneficieze de un nou ajutor militar”, relatează AFP.

Rada a dat undă verde acestuo acord ”istoric” cu Statele Unite cu privire la exploatarea resurselor naturale ale Ucrainei, semnat după săptămâni de negocieri agitate şi care ar putea, în opinia Kievului să deschidă calea unui nou ajutor militar american.

Acest document priveşte extracţia mineralelor, petrolului şi gazelor – 57 de tipuri de resurse în total – în Ucraina, invadată de peste trei ani la scară largă.

Potrivit deputaţilor, 338 de de parlamentari au votat în favoarea acestui text, în contextul în care erau suficiente 226 de voturi.

Documentul nu oferă însă granţii de securitate Kievului, care insista asupra acestei condiţii.

”Parlamentul ucrainean a ratificat Acordul Parteneriatului Economic istoric între Ucraina şi Statele Unite”, a anunţat pe X ministrul Economiei Iulia Svîrîdenko.

”Acest acord oferă posibilitatea de a beneficia de un nou ajutor militar (…) din partea administraţiei americane”, dă ea asigurări.

”Tocmai am încheiat acordul pământurilor rare cu Ucraina. El a fost ratificat şi aprobat de către organul legislativ (…), iar eu voi discuta cu preşedintele un moment scurt, mai târziu”, a anunţat în Biroul Oval preşedintrlee american Donald Trump.

Administraţia americană şi-a anunţat intenţia de a pune capăt rapid Războiului din Ucraina şi şi-a ”încălzit” spectaculos relaţiile cu Rusia, alimentând temeri cu privire la o abandonare a unei susţineri americane cruciale a Kievului.

”ACORDUL NUMENŢIONEAZĂ NICIO DATORIE”

Acest acord bilateral a fost semnat la sfârşitul lui aprilie, după săptămâni de tensiuni între Kiev şi Washington, care au culminat cu un schimb de replici dur între preşedinţii Donald Trump şi Volodimir Zelenski, în Biroul Oval, la sfârşitul lui februarie.

Contrar voinţei iniiţale a lui Donald Trump, documentul nu prevede contabilizarea ca datorie a Ucrainei faţă de Statele Unite a ajutorului american acordat de către predecesroul său Joe Biden de la începutul invaziei ruse la scară mare în februarie 2022.

”Acordul nu meţionează nicio datorie, ci doar noi investiţii. Şi este foarte impotant ca aceste investiţii să fie realizate în Ucraina”, se felicită pe X Svîrîdenko.

Documentul nu prevede garanţii de securitate, însă oferă ”o ocazie de a face presiuni asupra Rusiei, pentru că acest lucru arată că Statele Unite sunt pregătite să-şi protejeze parteneriatul şi interesele. Acestea nu sunt doar sentimentele mele, sunt vorbele Casei Albe”, subliniază ea.

Textul prevede ca un nou ajutor militar american să poată fi contabilizat ca o contribuţie la un fond de investiţii ucraineano-american, aminteşte ministrul.

Acest fond de ”reconstrucţie” a Ucrainei, devastată de peste trei ani de război, va fi finanţat şi gestionat în părţi egale de către cele două părţi.

Constribuţia ucrainană va fi constituită din 50% dintre redevenţele obţinute din noi licenţieri emise în vederea exploatării resurselor naturale, potrivit Kievului.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: