Skip to content
Puterea Știrilor Video

Partea PLUS din USRPLUS, mai tentată să treacă în opoziție decât să rămână la guvernare. Pîrvulescu: ”Se pregătesc de anul electoral 2024”

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Invitat în studioul Puterea Știrilor, politologul și analistul politic Cristian Pîrvulescu susține că USRPLUS – și în special reprezentanții PLUS – iau foarte în serios ieșirea de la guvernare pentru a acumula puncte electorale din opoziție, în perspectiva alegerilor din 2024. ”Mai ales pentru susținătorii lui Dacian Cioloș ar fi o idee bună să treacă în opoziție pentru că ar putea să-și pregătească candidatura la prezidențiale”, spune politologul.

„Nu e un dezastru căderea unui Guvern, dar nu este nici o fericire. Odată ce miniștrii ies este nevoie de un nou guvern. Este un guvern minoritar, este un guvern pe care îl sprijină USR de pe băncile opoziției, e un guvern de mare coaliție?! Ce se întâmplă cu UDMR-ul, pentru că într-un guvern de mare coaliție, UDMR-ul nu mai are sens.?! Pentru cei care nu știu, guvernul de mare coaliție este format din cele două mari partide care sunt opuse. În Germania acum este situația dintre creștini-democrați și social-democrați, cum ar fi între PSD și PNL.

" "
" "

PSD și PNL au mai guvernat împreună, dar erau într-o coaliție, USL, și nu pe poziții ostile, deci ar fi foarte complicat, inclusiv pentru președintele Iohannis.

Pragmatic, USR-ul are tot interesul să își consolideze poziția în opoziție pentru că urmează un an electoral, în 2024, și toată lumea se gândește la el, pentru că este un an în care avem toate alegerile deodată: europarlamentare, apoi locale în septembrie și apoi parlamentare și prezidențiale. Atunci vă dați seama că PSD-ul este interesat să rămână în opoziție unde ar putea acumula puncte pozitive și toate nemulțumirile s-ar putea să fie speculate, mai ales că alternativa din opoziție ar fi AUR.

În momentul în care USR ar trece în opoziție, situația se schimbă. Cred că pentru unii USR-iști, mai ales pentru susținătorii lui Dacian Cioloș, ar fi o idee pentru că ar putea să-și pregătească candidatura pentru prezidențiale.

Diferența dintre USR și PSD este esențială. PSD are structuri locale și am văzut că ele contează, pentru că a câștigat alegerile de anul trecut datorită acestor structuri. În schimb, USR nu are structuri locale, pentru că este un partid mai degrabă urban, ba chiar în marile centre urbane, și atunci singura șansă pentru alegerile prezidențiale este să aibă un candidat care să își facă campanie. Cu cât începe mai devreme campania electorală de pe băncile opoziției cu atât mai bine. Candidatul va fi președintele partidului și acesta va fi stabilit în congresul din toamnă. În mod normal, congresul USRPLUS ar fi trebuit să aibă loc până la această dată, însă a fost amânat în toamnă din motive de pandemie cum se întâmplă la toate casele mari. Cred că susținătorii lui Cioloș ar lua în calcul foarte serios ieșirea de la guvernare, dar nu și susținătorii lui Dan Barna.

Dincolo de interesele partidelor, există și interese generale în țara asta, pentru că interesul general este să ai o guvernare care să aibă autoritatea necesară și capacitatea politică să facă ceva.

Au mai căzut guverne în pandemie, cu două săptămâni în urmă în Slovacia, dar guvernul, nu coaliția. Coaliția a rămas, s-a schimbat primul ministru și asta pentru că a cumpărat vaccinul Sputnik fără să își anunțe partenerii de coaliție, așa că coaliția a fost categorică, primul ministru a fost schimbat, așa că, și surpriză după aceea, că tot vorbim de pandemie, când au făcut analiza vaccinului Sputnik, autoritățile slovace au anunțat că nu corespundea nici pe departe cu standardul pe care îl anunțau cei care l-au fabricat”, conchide Pîrvulescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *