Skip to content
Politică

Partidele de pe lista neagră a lui Iohannis. Cine tremură în politică

Președintele Klaus Iohannis a atras atenția, marți, în discursul de după ceremonia de investitură a noului guvern că românii și-au pierdut încrederea în clasa politică și că pentru a merge înainte și a recăpăta credibilitatea, partidele trebuie să se „curețe”, să scape de eticheta de corupțiepentru a se reapropia de alegători.

Mesajul a fost văzut de mulți politicieni, precum și de partide, ca o avertizare subtilă.

Surse spun că Iohannis ar face unele mutari ascunse pentru a-și consolida un nou partid, unul prezidențial care va umbri PNL-ul.

Europarlamentarul Theodor Stolojan a discutat acest subiect, joi seara, într-o intervenție telefonică directă la Romania TV, în emisiunea lui Lili Ruse: „Eu nu cred ca un om politic de 25 de ani care nu a bagat mana in banul public inseamna ca e compromis. Nu e compromis un asemenea om si inseamna ca poate sa-si continue activitatea.”, a declarat Stolojancu privire ca politicienii nevinovați nu trebuie să tremure dacă nu și-au pătat mâinile.

Despre recomandarea lui Klaus Iohannis față de clasa politica, Stolojan a spus: „Avem oameni care nu s-au compromis in politica, avem oameni tineri pe care partidele politice trebuie sa-i determine sa intre in partide sau sa-si faca partide noi.”

Daca Dacian Cioloș ar reprezenta varianta de reinnoire a PNL-ului, fostul premier a opinat că: „Domnul Dacian Ciolos trebuie sa ia o decizie pana la sfarsitul acestui an daca vrea sa ramana in Romania. Va trebui sa ia o decizie daca doreste in primul rand sa ramana in România, sa intre in viata politică pentru ca alegerile de anul viitor vor fi alegeri politice si nu de persoane individuale.”

Stolojan a insitat pe ideea că noul premier Cioloș va trebui să se decidă în următorul timp dacă își va acorda toată puterea și atenția în slujba României: „Il cunosc bine pe domnul Cioloș, il apreciez mult, este un om foarte serios, va face o analiza si va decide daca vrea sa se intoarca inapoi la Comisia Europeană sau sa ramana in România, sa se intoarca in politica.”

Totodată, Theodor Stolojan a exprimat că la ora atcuală PNL este un partid în plin proces de reformă care se va încheia în timp pentru alegerile 2016 cși îi va aduce o nouă față: „PNL la ora actuală are doi copresedinti, are un candidat de prim ministru care e oficial recunoscut. PNL-ul deja are un proces in interior de unificare pana la capat care se va incheia cu un congres in 2016 care va alege un presedinte nou al partidului.”

Europarlamentarul și fostul premier Theodor Stolojan a fost rugat să vorbeasă și despre faptul dacă Iohannis va avea forța de a crea un nou partid: „Sunt pur si simplu speculatii.”, a exprimat bref acesta.

Nu în ultimul rând, Stolojan a afirmat că noul guvern Cioloș este legitim și democrativ întrucât a trecut de votul Parlamentului și a subliniat importanța acestui an de respiro pentru clasa politică în care să scape de anumiți politicieni cu spinările încărcate de dosare: „Se omite faptul ca avem o stare de coruptie generalizata. Avem coruptie in justitie. Daca e in justitie, e in intreaga societate. Nu putem decat sa fiti de acord ca nu se mai poate asa merge inainte. Nu suspendăm nicio democratie. Parlamentul a fost de acord cu acest guvern si l-a votat. (…) Avem nevoie intr-adevar nevoie de un an pentru ca partidele politice sa se curete de aceeasi coruptie si sa mergem inainte. (…) Partidele politice au fost de acord cu acest guvern si l-au votat. Practic, avem un guvern care are legitimitatea data de vot. Parlamentul n-are decat sa dea jos daca considera ca nu-si face treaba.”, a conchis Stolojan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *