Skip to content
Puterea Știrilor Video

Partidele mai mici, afectate mai mult de pandemie decât ”coloșii” PSD și PNL. Sociologul Lucian Dumitrescu: USR și la Pro România se vor descurca mai greu

psnews.ro
" "

Invitat în studioul Puterea Știrilor, sociologul Lucian Dumitrescu, cercetător în cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, a vorbit despre viitoarele alegeri locale în contextul exploziei de cazuri de coronavirus din ultimele zile. Sociologul este de părere că partidele mari, cu infrastructură bine pusă la punct, vor fi cele avantajate, în timp ce partidele mici, USR și Pro România, de pildă, vor fi obligate să intre în alianțe electorale.

“În prognoza Guvernului, din ce am văzut în justificarea prelungirii stării de urgență, se estimează că undeva în luna august o să avem chiar un număr de 1200 – 1400 de cazuri pe zi. Cum se vor organiza alegerile în condițiile acestea e greu de spus. Ce pot să spun e că sunt și alte state care au organizat alegeri în zodia coronavirusului, adică nu numai Franța în martie, motiv pentru care Macron a fost aspru criticat, dar mai aproape de noi și spațial și temporal și Serbia și Polonia. Deci iată că acolo s-a putut. Nu știu care au fost condițiile de siguranță, sunt convins că și la noi vor fi implementate astfel de măsuri pentru că altminteri, prezența la vot care este o variabilă decisivă pentru rezultatul oricărui tip de scrutin, va fi una scăzută.

" "
" "

La noi, în ultimii 12 ani, prezența la locale a tot scăzut. La București în urmă cu 4 ani am avut o prezență la vot de doar 33%, adică au votat în jur de 500 și ceva de mii de cetățeni și în condițiile în care populația nu are încredere că vor fi luate toate măsurile de protecție, procentul va fi mic. Atunci când procentul e mic știm foarte bine ce se întâmplă: partidele mari, partidele tradiționale, cu infrastructura bine pusă la punct, cu oameni în teritoriu, oameni care știu să ducă campanii electorale la firul ierbii cum se zice, vor lua potul, adică vor lua cele mai multe fotolii de primari, cele mai multe locuri în consiliile județene și locale.

Partidele care practic dau Bacalaureatul ca să zic așa, adică mă refer în special la USR și la Pro România, se vor descurca mai greu, vor fi obligate în aceste condiții să intre în alianțe electorale. Pentru că repet, alegeri locale desfășurate în zodia coronavirusului, într-o țară în care oricum populația are încredere scăzută în instituțiile publice, se vor traduce într-o prezență scăzută la vot care va defavoriza aceste partide mici”, a explicat sociologul Lucian Dumitrescu, la Puterea Știrilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *