Skip to content
Politică

Partidul AUR a cerut invalidarea mandatului de deputat al lui Francisc Tobă, asociat cu reprimarea sângeroasă a Revoluției din 1989

Facebook

Grupul parlamentar AUR a solicitat luni conducerii Camerei Deputaților invalidarea mandatului lui Francisc Tobă, personaj asociat cu reprimarea sângeroasă a Revoluției din 1989 și intrat în Parlament pe listele AUR.

În locul acestuia, AUR o propune pe Raluca Maria Borta, solicitarea fiind trimisă Comisiei de validare.

Potrivit adresei transmise Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, Francisc Tobă nu mai are calitatea de membru al Alianţei pentru Unirea Românilor, fiind exclus din partid.

În consecinţă, AUR a solicitat Biroului permanent să constate „încălcarea prevederilor legale privind condiţiile de eligibilitate” în cazul lui Francisc Tobă şi să propună invalidarea mandatului de deputat al acestuia, ales în circumscripţia electorală Braşov.

AUR solicită, totodată, validarea mandatului de deputat pentru Raluca Maria Borta care este următoarea persoană aflată pe lista de candidaţi a partidului în circumscripţia electorală Braşov şi îndeplineşte condiţiile de eligibilitate prevăzute de lege.

Solicitarea AUR a fost trimisă Comisiei de validare privind mandatele de parlamentar.

Francisc Tobă (n. 23 iunie 1953) a absolvit Academia Militară Tehnică din București, unde a devenit ”specialist în armament și rachete”, și a fost președintele FSN Sibiu și deputat FDSN în 1992. În perioada 1992-1996, Tobă a fost deputat în PDSR condus de Ion Iliescu și a lucrat la înființarea Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS).

Epochtimes-romania.ro notează că numele lui Tobă apare în dosarul legat de represiunea care a avut loc în Sibiu, în 1989, speță cu peste 700 de victime (morți, răniți și lipsiți de libertate), care a fost clasată în 2010.

Ziarul de Iași a scris, în 15 septembre 1999, că Francisc Tobă (lt.col. (r)) era acuzat și trimis în judecată pentru reprimarea manifestanților sibieni precum și de uciderea sau rănirea unor ofițeri ai Ministerului de Interne și ai Securității. Tobă urma să fie judecat pentru tentativă la omor deosebit de grav și complicitate la tratamente neomenoase.

Procurorii militari stabiliseră că în externarea cu forța și transportarea anumitor răniți la evenimentele din 1989, din Sibiu, de la Spitalul Județean la unitatea militară, unde aceștia au fost bătuți, a fost implicat și Francisc Tobă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *