Partidul de extremă dreapta AfD înființează grupul „Suveraniștii” în Parlamentul European. Șoșoacă ar putea fi membru

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Formațiunea populistă de dreapta Alternativa pentru Germania, care va fi reprezentată de 14 deputați în Parlamentul European după alegeri, intenționează să își înființeze propriul grup parlamentar, numit „Suveraniștii”, din care ar putea face parte și partidul înființat de Diana Șoșoacă – SOS România, transmite publicația austriacă Kronen Zeitung.

„Der Spiegel” a scris sâmbătă prima dată despre această informație, citând un e-mail către administrația parlamentară. Un reprezentant al AfD a solicitat o sală pentru 100 de persoane și catering pentru „reuniunea constitutivă a unui nou grup parlamentar”. AfD a fost exclusă din unul dintre cele două grupuri eurosceptice înainte de alegeri.

Programul „suveraniștilor”

Potrivit relatărilor, noul grup parlamentar se va numi „Suveraniștii” și programul său se va baza pe „Declarația de la Sofia” a partidului bulgar pro-rus Wasraschdane (Renaștere). Printre altele, aceasta ia poziție împotriva „ideologiilor globaliste” și a birocrației UE. De asemenea, se face apel la negocieri de pace în războiul din Ucraina.

Posibili membri ai noului grup ar fi SOS România, Se Acabó la Fiesta din Spania, NIKH din Grecia, Konfederacja din Polonia, Hnutie Republika din Slovacia și Mi Hazánk Mozgalom (Mișcarea Patriei Noastre) din Ungaria. De asemenea, un deputat european din partea partidului francez Reconquete, care a făcut parte anterior din Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), ar putea să se alăture grupării. Grupurile politice din Parlamentul European au nevoie de cel puțin 23 de membri, care la rândul lor trebuie să provină din cel puțin șapte state membre.

Candidatul principal al AfD, exclus din cauza sloganului SS

AfD va avea 14 eurodeputați în noul Parlament European după excluderea candidatului său principal, Maximilian Krah, imediat după alegeri. Afirmațiile controversate ale acestuia cu privire la fosta organizație paramilitară nazistă „SS” au dus la excluderea partidului din cel de-al doilea grup eurosceptic, Identitate și Democrație (ID), înainte de vot, FPÖ fiind alături de colegii lor germani.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: