Partidul de guvernământ din Georgia vrea să o destituie pe preşedinta pro-europeană Salome Zurabişvili

Partidul de guvernământ din Georgia a anunţat vineri că va începe procedura de destituire a preşedintei Salome Zurabişvili ca urmare a vizitelor acesteia în Uniunea Europeană, care au fost efectuate împotriva voinţei guvernului de la Tbilisi, relatează Reuters, care citează agenţia de presă georgiană Interpress.

Liderul partidului Visul Georgian, Irakli Kobakhidze, a declarat că şefa statului a „încălcat flagrant” Constituţia ţării şi că formaţiunea politică va declanşa procedura de destituire. Kobakhidze a recunoscut că este improbabil ca această procedură să aibă succes întrucât partidul Visul Georgian, ce deţine o majoritate simplă în parlament, va trebui să atragă voturi din tabăra opoziţiei. Zurabişvili, fost diplomat francez de origine georgiană, a fost aleasă preşedintă a Georgiei în 2018 cu sprijinul partidului Visul Georgian.

Ulterior, şefa statului georgian a renunţat la sprijinul din partea acestui partid, pe care l-a acuzat de mai multe ori că este pro-rus şi insuficient de angajat faţă de aderarea Georgiei la UE şi la NATO, precizează Reuters, citată de Agerpres. În martie, Salome Zurabişvili a spus că se va opune unei legi controversate privind „agenţii străini” susţinută de guvernul georgian şi despre care criticii afirmă că este inspirată din legile ruse utilizate de Moscova pentru a reprima opoziţia.

Citește mai mult pe digi24.ro

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: