La câteva luni după o campanie electorală tumultoasă în Parlamentul European, formațiunea de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) se acomodează încet cu apele liniștite de la Bruxelles – și chiar caută să își extindă noul grup parlamentar de extremă-dreapta.
O serie de scandaluri din timpul alegerilor pentru Parlamentul European din iunie au făcut ca AfD să se îndepărteze de alte partide europene de extremă-dreapta și să fie mai izolată ca niciodată la Bruxelles.
Cu toate acestea, o creștere bruscă a sprijinului în timpul recentelor alegeri generale din Germania de la sfârșitul lunii februarie, sprijinul acordat de Elon Musk și o întâlnire bilaterală cu vicepreședintele american JD Vance au oferit AfD atenție internațională și – cel puțin în ochii unora – o nouă legitimitate, conform Euractiv.
Prestigiul proaspăt câștigat de AfD este vizibil în special în Parlamentul European, unde cooperarea internațională este o rutină zilnică. Cândva o facțiune singuratică forțată să își formeze propriul grup după alegerile UE, partidul caută acum să își extindă Europa Națiunilor Suverane (ESN).
AfD a negociat cu cel puțin doi potențiali noi membri, au confirmat surse din partid pentru Euractiv. Partidul grec de extremă-dreapta Niki (Victoria) și partidul antisistem spaniol SALF au fost recent în discuții cu ESN.
Începuturi dificile
Cu doar câteva luni în urmă, nemții au fost marginalizați de colegii lor de la Bruxelles, pe fondul anchetelor de spionaj și al remarcilor incendiare.
În cele din urmă, AfD a fost exclusă din fostul grup de extremă-dreapta Identitate și Democrație (ID), condus de Rassemblement National al lui Marine Le Pen, care se temea că titlurile jenante despre AfD i-ar putea costa voturi în preajma alegerilor europene și franceze.
Fără foștii lor aliați, germanii au avut dificultăți în a-și forma propria facțiune la Bruxelles, deoarece majoritatea candidaților își găsiseră deja un loc în structuri mai bine stabilite.
Rămasă alături de un grup sălbatic de rebeli de extremă-dreapta, AfD a înființat ESN – cel mai mic și mai extremist grup din Parlamentul European.
Prestigiu internațional
Recentele alegeri din Germania au dat un impuls semnificativ partidului AfD, a cărui creștere în popularitate nu a fost doar acoperită pe scară largă în țară, ci a atras și o atenție internațională extinsă.
Susținerile deschise din partea lui Musk și decizia lui Viktor Orbán din Ungaria de a o primi pe candidata principală a AfD, Alice Weidel, ca pe un șef de stat în vizită, au plasat partidul pe scena mondială.
Chiar și francezii s-au simțit obligați să abordeze din nou AfD la Bruxelles, invitându-i – alături de grupul conservator ECR – să coopereze pe teme de interes comun.
Citește mai multe AICI.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News