Skip to content
Internațional

Partidul Laburist încearcă să se decidă asupra Brexitului

Twitter

Partidul Laburist (Labour), principalul partid britanic din opoziţie, subminat de disensiuni, se exprimă luni prin vot asupra poziţiei sale cu privire la Brexit şi ar putea decide… să hotărască mai târziu cu privire la acest lucru, aşa cum doreşte liderul formaţiunii Jeremy Corbyn, asupra căruia se exercită presiuni să ia poziţie în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană (UE), relatează AFP, citat de News.ro.

Congresul s-a deschis în weekend, în staţiunea balneară Brighton, în sudul Angliei, în toiul unor sfâşieri pe tema Brexitului.

Jeremy Corbyn spune că, dacă ajunge la putere, Guvernul său va organiza un referendum care să propună, pe de o parte, o ”ofertă credibilă” a unui acord cu privire la o ieşire din UE, care ar include ”o nouă uniune vamală” cu UE şi garanţii cu privire la drepturile sociale şi mediu, iar pe de altă parte o rămânere în UE.

La peste trei ani de la referendumul din iunie 2016, Brexitul a fost amânat în două rânduri. Termenul este stabilit în prezent la 31 octombrie, iar premierul conservator Boris Johnson vrea cu orice preţ să iasă din UE la această dată, în pofida unei legi care-i impune să ceară o nouă amânare, în cazul în care nu reuşeşte să încheie un acord în luna următoare.

În rândul laburiştilor, nume grele exercită presiuni asupra lui Corbyn să ia poziţia de a rămâne în UE, ca de exemplu Tom Watson, numărul doiîn partid. El îndeamnă partidul să susţină ”fără ambiguitate” rămânerea în UE într-un referendum pe care vrea să-l vadă având loc chiar înaintea unor alegeri legislative anticipate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *