Skip to content
Politică

Partidul lui Geoană reacţionează tranşant la rezultatul referendumului elen: „Grecii au arătat că efectiv…”

Partidul Social Românesc (înfiinţat de Mircea Geoană) reacţionează tranşant la rezultatul referendumului elen, desfăşurat duminică, privind continuarea măsurilor de austeritate şi a reformelor propuse de creditorii Greciei.

Analistul economic Radu Golban (vicepreședinte al PSRO) salută votul exprimat de greci, prin care au fost respinse (cu 61,31%) măsurile de austeritate impuse de Comisia Europeană, Fondul Monetar Internațional și Banca Centrală Europeană, potrivit unui comunicat trimis, luni, PSnews.ro.

Golban susţine că atitudinea și deciziile politice luate de Guvernul condus de Alexis Tsipras (în special cele privind consultarea populară) ar trebui să reprezinte o sursă de inspirație pentru țările aflate într-o situație similară, printre care și România.

„Poporul grec a votat pentru prima dată la urne, într-o majoritate covârșitoare, incontestabilă, un program antiausteritate. Grecii au arătat că, efectiv, nu mai vor politici austere. Interesant este că niciun actor politic sau factor de decizie din România nu ia apărarea Greciei în urma votului de ieri (duminică – n.r.), ci toți condamnă decizia poporului elen, uitând măsurile de austeritate care au afectat ani la rând milioanele de români”, punctează politicianul.

El deplânge faptul că, „acum, nimeni nu își mai aduce aminte de tăierea pensiilor și salariilor din țara noastră” şi de faptul că România a fost „cobai” pentru măsurile de austeritate impuse de UE.

„Iar asta în ciuda faptului că, în timpul campaniilor electorale, în discursul fiecărui candidat care nu era în tabăra lui Traian Băsescu se condamnau măsurile de austeritate la care au fost supuși românii și se promitea scăparea de regimul Băsescu și înlăturarea politicii liberale nefaste care a cauzat acele politici austere. Numai că aceste promisiuni nu sunt duse până la capăt. Să nu uităm că România a servit drept cobai la cele mai cumplite măsuri de asuteritate impuse de Uniunea Europeană. Acum, România nu trebuie să mai fie cobai și să le mulțumească celor care au supus-o la austeritate, ci să se solidarizeze cu Grecia”, a comentat Radul Golban.

Vicepreşedintele PSRO a explicat că „nu este vorba despre banii contribuabililor europeni, așa cum se încearcă inducerea în eroare și manipularea opiniei publice”.

„Este vorba despre banii pe care băncile germane și franceze i-au împrumutat de la băncile-mamă la o dobândă mică și pe care ulterior i-au plasat în obligații la Atena. Grecia nu fuge de plata propriilor datorii, ci nu vrea să le achite pe cele care au contribuit la un exces de bunăstare a cetățenilor din centrul Europei. Totodată, trebuie să înțelegem că, prin votul de duminică, grecii s-au dezis de ideologia austerității, iar austeritatea este o politică economică a cărei ideologie de la bază nu este fondată pe cifre”, a mai transmis Golban.

Analistul economic compară succesul Greciei cu cel al Islandei, „unde, în ciuda amenințărilor internaționale, liderii au ținut cu cetățenii”. De asemenea, el acuză Germania că nu doreşte ca statul elen să iasă din actuala criză economică prin deprecierea euro.

„Din situația economică dificilă în care se află acum, Grecia ar putea ieși printr-o depreciere a monedei, însă Germania nu dorește acest lucru. De ce? Pentru că face tot posibilul să își protejeze exporturile în euro prin Uniunea Europeană, astfel încât exporturile centrului către periferie să prospere. Pe de altă parte, subscriu la unele dintre dezideratele poporului elen: ratele să fie legate de dezvoltarea economică, o ștergere parțială a datoriilor și o eșalonare generoasă a acestora”, a detaliat Golban.

În încheiere, Radu Golban a îndemnat România să ia exemplu de la politica actualului guvern de la Atena, condus de Alexis Tsipras.

„Grecia nu este în zadar locul în care au fost puse bazele democrației. Iar acest considerent poate nu a fost niciodată mai actual ca acum. Printr-un vot democratic, grecii, singurul popor, alături de cel islandez, care a avut demnitate în fața unei politici austere, pot reprezenta o sursă de inspirație, de la care România nu ar trebui să întoarcă privirea, ci să ia exemplu. Alexis Tsipras ar fi trebuit să se regăsească în fiecare dintre politicienii români care au decis tăierea pensiilor și salariilor, înainte să își consulte propriul popor”, a conchis Radu Golban.

1 comentariu la “Partidul lui Geoană reacţionează tranşant la rezultatul referendumului elen: „Grecii au arătat că efectiv…”

  1. Dupa razboi multi viteji se arata, inainte de referendum Geoana, Iohannis, Basescu si altii, infierau Grecia si pupau icoanele camatarilor de la FMI, acum…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *