Pas mare pentru digitalizarea Fiscului cu SRI. Proiectul a primit verde în comisiile din Parlament, urmează votul final

Sursa: SRI

Un proiect de lege care consfințește digitalizarea Fiscului și a Ministerului Finanțelor cu ajutorul SRI a primit raport favorabil de la comisiile de specialitate și a ajuns la votul final din Camera Deputaților. Proiectul aprobă Ordonanța de urgență 109/2023 adoptată de guvernul Ciolacu în decembrie 2023. Legislația consfințește implicarea SRI prin intermediul companiei Rasirom și a centrului Cyberint în sistemul informatic al ANAF.

Proiectul reglementează definirea, rolul și modul de dezvoltare a centrului de servicii și date financiare, fiscale și vamale al administrației publice la nivelul Ministerului Finanțelor, denumit hub financiar. Hubul financiar e de fapt un centru de servicii și date financiare, fiscale și vamale, bazat pe o structură hardware și software.

De remarcat că România a denunțat în trecut un proiect de digitalizare început cu Banca Mondială în 2015 și în care nu exista o astfel de implicare a SRI. Proiectul cu Banca Mondială a fost denunțat de guvernul PSD condus de Viorica Dăncilă.

Pentru a justifica cooptarea Serviciului Român de Informații în proiect, guvernul a decis că acest hub financiar este infrastructură de securitate națională.

Chiar Articolul 1 al OUG consfințește rolul central al SRI, prin intermediul companiei Rasirom (deținută 100% de SRI) în acest proiect. Textul arată că Finanțele implementează elementele hubului financiar cu componentă de securitate națională prin Rasirom, care are rolul de contractor-integrator:

– Ministerul Finanțelor implementează elementele hubului financiar cu componentă de securitate națională, prin Regia Autonomă „Rasirom“, care are rolul de contractor-integrator, cu respectarea prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziții publice în domeniile apărării și securității, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 195/2012, cu modificările și completările ulterioare.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL