Skip to content
Politică

Paşcan: Politica separatistă, segregaţionistă, de enclavizare pe criterii etnice, promovată de UDMR, naşte monştri

psnews

Preşedintele executiv al Partidului Mişcarea Populară (PMP), deputatul Marius Paşcan, susţine că politica separatistă, segregaţionistă şi de enclavizare pe criterii etnice, promovată de liderii maghiari, naşte monştri şi racordarea mediatică a maghiarilor din judeţele Harghita şi Covasna aproape exclusiv la canalele de informaţie din Ungaria au condus la manifestările împotriva celor doi srilankezi de la Ditrău, relatează agerpres.

„De ani de zile, afirm consecvent în spaţiul public că politica separatistă, segregaţionistă, de enclavizare pe criterii etnice, promovată de UDMR şi, în general, de către politicienii care reprezintă maghiarimea, naşte monştri. Izolaţionismul, conexiunea şi racordarea mediatică a maghiarilor din judeţele Harghita şi Covasna aproape exclusiv la canalele şi sursele de informaţie reverberate din Ungaria, controlate de FIDESZ şi politica de purificare etnică promovată de Viktor Orban au condus la manifestările anacronice, rasiste, xenofobe, petrecute la Ditrău, din păcate susţinute chiar de prelaţi ai bisericii din localitatea respectivă”, a arătat, luni, într-un comunicat de presă, Marius Paşcan.

Liderul PMP a arătat că ar fi fost bine dacă instituţiile satului ar fi reacţionat la fel de prompt şi atunci când românii erau alungaţi din zonele respective sau atunci când s-a constatat lipsa însemnelor naţionale şi înlocuirea acestora cu alte simboluri în cele trei judeţe din centrul Transilvaniei.

” (…) În acest timp, unii se fac că nu văd nerespectarea simbolurilor de stat ale României în zonă, absenţa tricolorului şi înlocuirea ostentativă a acestuia cu drapelul maghiar şi însemnele aşa-zisului Ţinut Secuiesc. Absolut bizar, Guvernul României, în anterioara formulă configurată în jurul PSD, pare că subminează şi finanţează deliberat şubrezirea statului român, de vreme ce pesediştii au virat în 2019, în conturile UDMR, peste 29 de milioane de lei, atingând astfel un nou record în raport cu anii anteriori. De menţionat că UDMR nu a prezentat niciodată vreun raport cu privire la cheltuirea acestor sume uriaşe de bani din fonduri publice”, a subliniat Paşcan.

Preşedintele executiv al PMP susţine că, întrucât guvernele României nu sunt preocupate de realităţile din Transilvaniei, Executivul Ungariei alocă sume importante de bani pentru dezvoltarea agriculturii şi economiei, consolidându-şi poziţia în centrul ţării.

„Câtă vreme guvernanţii României nu au nicio preocupare serioasă în raport cu realităţile periculoase din inima Transilvaniei, Ungaria a alocat maghiarilor din ţara noastră peste 145 de milioane de euro în anul 2017 şi o sumă similară în 2018. Anul trecut, Ungaria a lansat fundaţia ‘Pro Economica’ – o replică a fundaţiilor similare mai mici din Slovenia şi Serbia – prin care s-a angajat să verse 312 milioane de euro sub formă de ‘mici’ fonduri destinate dezvoltării agriculturii. (…) Cu cât judeţele Harghita, Covasna şi parţial Mureş vor decădea economic, cu atât vor putea fi ‘cumpărate’ mai ieftin”, a mai afirmat politicianul.

Marius Paşcan a mai arătat că premierul ungar, Viktor Orban, ar visa la refacerea Ungariei Mari şi stimulează pe toate căile posibile materializarea autonomiei etnice, provocând România pe plan internaţional.

Viktor Orban visează la refacerea Ungariei Mari şi stimulează pe toate căile posibile materializarea autonomiei etnice a pretinsului Ţinut Secuiesc. (…) Îi îndemn deopotrivă, aşa cum am făcut-o dintotdeauna, pe români, maghiari, romi, saşi, evrei şi toate celelalte etnii care compun binecuvântat judeţul Mureş, să nu se lase provocaţi, manevraţi, manipulaţi de interesele şi vrajba promovate de unii politicieni care prin astfel de tertipuri interetnic conflictualiste îşi dobândesc voturile de la un mandat la altul”, a mai spus Marius Paşcan.

1 comentariu la “Paşcan: Politica separatistă, segregaţionistă, de enclavizare pe criterii etnice, promovată de UDMR, naşte monştri

  1. „Îi îndemn deopotrivă, aşa cum am făcut-o dintotdeauna, pe români, maghiari, romi, saşi, evrei şi toate celelalte etnii care compun binecuvântat judeţul Mureş, să nu se lase provocaţi, manevraţi, manipulaţi de interesele şi vrajba promovate de unii politicieni care prin astfel de tertipuri interetnic conflictualiste îşi dobândesc voturile de la un mandat la altul”, a mai spus Marius Paşcan.”

    Spune asta un politician, care doreste sã dobândeascã voturi „prin tertipuri internetnic conflictualista”.
    Face afirmatii ori faptic false (cicã UDMR nu a prezentat niciodatã vreun raport cu privire la sumele primite din bugetul se stat, de vreme ce acele rapoarte îi sunt la îndemânã, fiind parlamentar), la fel si fel de instigãri de prost gust.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *