Paschal Donohoe: Este necesar ca economia zonei euro să crească mult mai rapid

Foto The Gaze

Economia Europei trebuie să înregistreze o creştere mai rapidă, a declarat vineri Paschal Donohoe, preşedintele Eurogrupului (miniştrii de Finanţe din zona euro), transmite Bloomberg.

„În condiţiile în care inflaţia scade, vreau să văd că zona euro şi Europa cresc mai rapid. Cred că putem face asta, dar trebuie să adoptăm noi măsuri ca să se întâmple asta”, a afirmat oficialul la Bloomberg Television.

În primul trimestru din acest an, economia zonei euro a crescut cu 0,3%, ieşind dintr-o uşoară recesiune. În ceea ce priveşte cele mai importante economii din zona euro, Spania a fost cea mai performantă, cu un avans de 0,7%, în timp ce Germania, Franţa şi Italia au înregistrat performanţe mai mici decât media zonei euro.

Comisia Europeană estimează acum că regiunea va înregistra o expansiune de 0,8% în 2024 şi de 1,4% în 2025.

Luna trecută, preşedintele BCE, Christine Lagarde, declara că economia zonei euro „se redresează şi se văd semne clare de revenire”.

Conform analiştilor intervievaţi de Bloomberg, PIB-ul zonei euro va creşte cu 0,7% în 2024, faţă de un avans de 0,5% estimat în precedentul studiu lunar. Economia Germaniei ar urma să înregistreze o expansiune de 0,2%, faţă de un nivel prognozat anterior de 0,1%.

Rezultatele, care includ şi revizuirea în creştere a prognozelor economice pentru Franţa, Italia şi Spania, indică îmbunătăţirea încrederii în regiune.

Conform analiştilor intervievaţi de Bloomberg, anul acesta BCE va reduce dobânda la depozite cu 0,75%, iar rata inflaţiei în zona euro va atinge 2% în trimestrul doi din 2025.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: