Skip to content
Video

Pată pe obrazul S3: străzi ca-n Evul Mediu. Negoiță, prins între ciocan și nicovală EXCLUSIV

cancan.ro

Primarul Sectorului 3 Robert Negoiță tranșează, în cadrul interviurilor video PSnews.ro de luni, problema zonelor subdezvoltate, unde orașul s-a întins de câțiva ani (străzile Lunca Târnavei, Lunca Sătească și toate celelalte străzi adiacente, care nu beneficiază de canalizare sau asfaltare).

În acest sens, chestionat dacă a mers în vizită în aceste zone, primarul a răspuns afirmativ și a ținut să precizeze că s-au încercat mai multe variante, însă problema avizelor încetinește demersul, deoarece acestea nu au fost acordate până în prezent.

Da, într-adevăr, am încercat varianta cu mai multe PUZ-uri (principala problemă este de reglementare urbanistică), făcute pe parcele suficient de mari, unde am avut dificultăți în a le corela unele cu celelalte. Am demarat deja PUZ-ul de Sector, PUZ-ul director (Sectorul 3 este aproape dublu față de un oraș mare din România). Suntem într-o fază destul de avansată cu PUZ-ul de Sector. Sper să reușim să obținem toate avizele până la sfârșitul acestui an, pentru că în activitatea noastră nu e suficient că noi ne zbatem; depindem foarte mult și de alte instituții. Am solicitat deja toate avizele care puteau fi cerute deja de mai bine de 3 luni de zile (și în mod normal avizele ar trebui să iasă în 30 de zile, dar nu e problemă, facem presiuni în acest sens). În momentul în care avem PUZ, următoarea problemă constă în faptul că acele străzi la care faceți referire (Lunca Târnavei, Lunca Sătească), ele sunt prevăzute de 4 metri, pentru că acolo era zonă agricolă. Drumurile agricole sunt prevăzute de 4 metri. Noi trebuie să le lățim. Am fost acolo, nu o dată! Sunt zone în care trebuiesc găsite soluții.”, a spus Robert Negoiță.

Problema majoră din punct de vedere al asfaltării este faptul că oamenii nu își dau acordul în ceea ce privește donarea unei părți din proprietate pentru ca asfaltarea să se încadreze în standarde, a ținut să sublinieze primarul Sectorului 3. Din spusele lui Negoiță, faptul că cetățenii nu dau declarații pentru renunțarea acelei părți, îl determină pe primar să apeleze la procedura de expropiere, care reprezintă o variantă-limită.

Sunt străzi unde oamenii și-au făcut deja garduri de beton și pe stânga și pe dreapta (pe o stradă de 4 metri-4 metri jumătate), iar oamenii nu sunt dispuși deloc să renunțe la gardurile dânșilor, iar noi ca să autorizăm o trecere în acele condiții, nu este deloc ușor. Pe bună dreptate oamenii reproșau <<Astea trebuiau făcute în anii `90>> (bine…în anii aceia nu eram la Primărie și nu e o scuză chestiunea asta). Oamenii nu au nicio vină de faptul că suntem acum în această situație. Avem o responsabilitate și noi încercăm să găsim cele mai bune soluții, chiar dacă nu e ușor. Unii sunt de bună credință și înțeleg că atunci când le amenajăm strada, le crește valoarea proprietății și vin și dau declarații că că nu au niciun fel de pretenții (și că putem să le încălcăm un metru-doi din proprietate, pe toată lungimea străzii), dar sunt alții care se opun (de mare rea credință). Atunci intrăm într-o procedură foarte complicată de expropriere. Chestiuni care durează mult în timp. Suntem foarte focusați să rezolvăm problema asta, sunt foarte supărat pentru faptul că ne generează costuri mari. Faptul că sute de mașini, poate chiar mii ies din aceste zone cu noroi și ne murdăresc orașul, iar noi cheltuim sume semnificative pentru a curăța în urma dânșilor. Ne-ar costa, în mod evident, mult mai ieftin și ar fi mult mai logic și am avea mai mare satisfacție să reglementăm și acele zone, să rezolvăm problema. Nu sunt convins că într-o perioadă foarte scurtă o să reușim să rezolvăm toate aceste probleme și să avem, într-adevăr, situația rezolvată, dar repet, încercăm să rezolvăm cât mai repede. Noi știm soluția, o avem, suntem în măsură să o facem, dar depindem și de alții.”, a mai adăugat edilul Negoiță.

Am avut întâlnire cu oamenii de acolo și le-am spus că putem rezolva dacă în momentul aprobării PUZ-ului avem declarații de la toată lumea de pe o stradă că n-au niciun fel de pretenții și că donează terenul, un metru-doi cât trebuie să le luăm din proprietate pentru a avea o stradă standard, pentru a o putea autoriza, altfel nu luăm avizele (dar nu puțin sunt cei care nu înțeleg aceste lucruri). Străzile pe care avem declarațiile de la toată lumea, în momentul în care avem PUZ-ul, a doua zi avem și proiectarea, respectiv în câteva luni rezolvăm problema. Nu avem nicio stradă la ora aceasta cu problema rezolvată din perspectiva declarațiilor proprietarilor, că sunt de acord și e mare păcat. Dacă mergem pe procedura cu expropiere, este cea mai neagră variantă, varianta-limită și care va dura mai mult. Dar evident, ne-am gândit la toate variantele.  Înainte să fiu eu primar, s-au mai asfaltat niște străzi de genul acesta, străzi care au încălcat proprietăți și proprietarii ne-au dat în judecată și pe bună dreptate au câștigat. Avem sume de plătit și probleme de rezolvat, dar nu vreau să intru în detalii. Încercăm să facem lucrurile, de data aceasta, în regulă și în urma noastră să lăsăm cât mai puține bătăi de cap”, a ținut să conchidă Robert Negoiță

Urmăriți secvența de la minutul 17: 55 până la minutul 26:00

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *