Skip to content
Politică

Patriarhia îi răspunde lui Iohannis privind căsătoriile și „fanatismul religios”

basilica.ro
" "

Patriarhia Română îi răspunde președintelui Klaus Iohannis în ceea ce privește căsătoriile și „fanatismul religios”.

Amintim că, miercuri seară, politicianul de la Cotroceni a fost solicitat să își exprime părerea despre demersul modificării Constituției (articolul 48, alineatul 1) în sensul definirii căsătoriei ca fiind exclusiv uniunea dintre o femeie și un barbat. În replică, Iohannis s-a declarat adeptul toleranței, considerând ca fiind „greșită” calea „fanatismului religios” și a solicitărilor ultimative.

" "
" "

„În acest context, cred că este important să reiterez un lucru în care cred. Eu aparţin, provin dintr-o minoritate, dintr-o minoritate etnică şi dintr-o minoritate religioasă. Eu cred că trebuie să revenim la ceea ce se numeşte toleranţă şi acceptarea celuilalt. Acceptarea celuilalt cu bune şi rele. Nu suntem toţi la fel. Nu toate grupurile etnice şi toate grupurile religioase sunt la fel. Este greşit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios şi a solicitărilor ultimative. Eu nu cred în ele şi nu le sprijin. Eu sunt adeptul tolertanţei, încrederii şi deschiderii spre celălalt”, a detaliat Klaus Iohannis.

Aceste idei sunt contrazise în comunicatul Patriarhiei publicat, joi, de către agenția de știri Basilica.

Redăm mai jos poziția integrală a Bisericii Ortodoxe Române:

„În urma declarației președintelui Klaus Iohannis referitoare la demersul Coaliției pentru Familie în urma căruia 3 milioane de cetățeni români au solicitat modificarea art. 48, alin. 1 din Constituția României referitor la definirea familiei, Patriarhia Română face următoarele precizări:

Reacția Domnului Preşedinte Iohannis este un răspuns la „o solicitare ultimativă” a pastorului baptist Iuga Viorel privind atitudinea Președintelui faţă de familia creștină. Probabil acest demers a fost catalogat ca „solicitare ultimativă”.

Oricum, un demers civic, perfect legal și validat de Curtea Constituțională a României, nu poate fi considerat în niciun caz o „cale a fanatismului religios”, sau o dovadă de intoleranță. Cel mai amplu demers civic din România, la care a participat un număr fără precedent de cetățeni, este un exercițiu democratic firesc şi necesar.

Propunerea de amendare a Constituției nu reprezintă „o solicitare ultimativă”, ci o chemare firească la exprimarea democratică a voinței cetățenilor cu privire la una dintre valorile fundamentale ale societății, familia. Solicitarea are ca scop principal protejarea familiei, a părinților şi a copiilor, şi nu condamnarea altor persoane.

Pledarea pentru definirea mai clară a naturii familiei este justificată nu doar de rațiuni ale moralei creștine, ci și de realitatea dramatică a prăbușirii demografice atât în România, cât și în celelalte țări europene.

Ne exprimăm speranța că demersul moral și civic al Coaliției pentru Familie va fi înțeles corect de către toate autoritățile statului român și că i se va da curs conform Constituției”.

" "

1 comentariu la “Patriarhia îi răspunde lui Iohannis privind căsătoriile și „fanatismul religios”

 1. Cred ca e doar o incercare a dlui presedinte de a castiga o parte a alegatorilor…care stau in umbra.
  O minoritate care considera ca a fi gay e normal, care considera casatoriile adica implicit si adoptiile copiilor de catre gay normale???????
  In ce consta aceasta toleranta?? OARE NU CUMVA tocmai ACEA TOLERANTA GRESIT INTELEASA .. duce la situatii conflictuale majore?
  Oare nu astfel din pricina situatiilor in care suntem mult prea „toleranti ” abuzul si violul, crima si sinucideriile s-au inmultit?
  Dl Johannis ar trebui sa fie mai grijuliu cand face asemenea dceclaratii.
  Ar fi pacat sa se inteleaga cu totul altceva.

  Regret, dar sunt impotriva „deschiderii spre celălalt” . Ma tem sa ma deschid prea mult. Prefer sa fiu circumspecta si atenta.

  Declaratia sa este interpretabila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *