Skip to content
Politică

Patriarhia Română reacționează la decizia CCR privind ora de religie

Patriarhia Română socotește decizia Curții Constituționale a României ca fiind una „discriminatorie și umilitoare pentru ora de religie”. În același timp, consideră că asistăm defapt la încercarea descurajării participării elevilor la ora de religie.

„Patriarhia Română ia act cu mâhnire de decizia Curții Constituționale a României, discriminatorie și umilitoare pentru ora de religie. Nu comentăm acum contextul sau împrejurările în care a fost luată această decizie, ci așteptăm publicarea motivației acestei decizii”, se arată într-un comunicat al Biroului de presă al Patriarhiei Române, citat de Agerpres.

Patriarhia Română consideră că decizia Curții Constituționale induce ideea solicitării în scris din partea părinților a studierii disciplinei de Religie de către copiii lor în școlile de stat.

„Ne exprimăm surprinderea că, în cazul unei alte spețe cu același reclamant și având același obiect, Curtea Constituțională a României, prin decizia nr. 306/ 2012, a respins aceeași excepție de neconstituționalitate fără nicio opinie separată. Considerăm că, în lipsa oricărei modificări legislative sau constituționale în domeniu de la ultima hotărâre având același obiect, schimbarea radicală a jurisprudenței Curții Constituționale constituie o substituire a acesteia în activitatea legiuitorului, renunțând la modelul deja consacrat în România„, a adăugat Patriarhia Română.

De asemenea, în opinia Patriarhiei Române, din decizia CCR se deduce defapt faptul că aceasta transferă responsabilitatea de decizie în cârca părinților, iar acest lucru se întâmplă doar în cazul orei de religie, nu și al altor discipline.

„Este evident că se încearcă descurajarea participării elevilor la ora de religie prin măsuri birocratice excesive pentru majoritatea părinților acestora, favorizând, în schimb, o minoritate care nu acceptă ora de religie, deși învățământul religios este garantat de Constituție„, menționează sursa citată.

Prin această decizie, CCR a constatat că nu mai sunt obligatorii cererile pentru nefrecventarea orelor de religie, judecătorii fiind de părere că cei care doresc să urmeze cursurile trebuie să facă o solicitare în acest sens.

Citește și: Prevederile din legea educaţiei privind orele de religie, neconstituţionale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *