Skip to content
Societate

Patriarhia Română reacționează după restricţiile privind pelerinajele: Măsurile să nu conducă la afectarea unor libertăţi

Inquam Photos / Liviu Chirica

Patriarhia Română a reacţionat la decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) privinid pelerinajele religioase, afirmând că măsurile autorităţilor nu ar trebui să conducă la afectarea unor libertăţi.

Măsurile sprijinite pe rațiuni medicale cu impact public trebuie luate cu maxim discernământ și bunăvoință, astfel încât ele să nu conducă la afectarea unor libertăți, la contrarierea și tulburarea oamenilor credincioși care compun majoritatea societății românești”, a spus Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a stabilit luni seara că este permisă organizarea de manifestări cu ocazia sărbătorilor religioase numai cu participarea celor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea respectivă. Membrii CNSU au explicat măsura prin faptul că riscul de infectare este unul foarte mare atunci când pelerinii se deplasează dintr-o localitate în alta cu mijloace de transport precum autocare.

Înțelegem, desigur, că noile măsuri ale autorităților sunt justificate exclusiv de creșterea alarmantă a numărului de pacienți cu Covid, de necesara prevenire și diminuare a îmbolnăvirilor ce pot conduce sau au condus deja la excedarea secțiilor ATI din spitale.

Din perspectiva prezervării unor libertăți intangibile, precum fundamentala libertate religioasă, considerăm că măsurile sprijinite pe rațiuni medicale cu impact public trebuie luate cu maxim discernământ și atentă bunăvoință, astfel încât ele să nu conducă la afectarea acestor libertăți, la contrarierea și tulburarea oamenilor credincioși care compun majoritatea copleșitoare a societății românești.

Măsurile ce se impun ca strict necesare trebuie justificate în mod onest de rațiuni sanitare foarte limpezi, precum și de probe indubitabile legate de respectarea sau nerespectarea regulilor în anumite locuri sau instituții. Bisericile sunt prin natura lor spații ale decenței, curățeniei și ordinii, nu ale dezordinii. Desigur, regulile stricte referitoare la igienă, la purtarea măștii în anumite momente și la păstrarea distanței de 1,5 m între persoane se impun inclusiv în spațiile liturgice și trebuie riguros respectate. Ceea ce în toată perioada de până acum s-a făcut în mod exemplar în cadrul tuturor cultelor religioase din România.

Biserica Ortodoxă Română a fost și rămâne implicată într-un mod fără precendent și fără termen de comparație inclusiv în plan caritabil, prin ajutorul consistent oferit persoanelor vulnerabilizate de pandemie, dar și multor spitale din România”, se arată într-un comunicat al Patriarhiei.

La Iași a început marele pelerinaj al Sfintei Cuvioase Parascheva, iar pe 27 octombrie este sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, un alt mare pelerinaj care va fi afectat de noile măsuri guvernamentale.

 

1 comentariu la “Patriarhia Română reacționează după restricţiile privind pelerinajele: Măsurile să nu conducă la afectarea unor libertăţi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *