Skip to content
Economie Societate

Patronate: E nevoie de optimizare fiscală și pentru microîntreprinderi, nu doar la multinaționale. Ține de logica creșterii economice

InCont

Un raport publicat de Consiliul Fiscal vineri arată că în perioada 2015-2018 au fost operate modificări legislative ample în ceea ce privește regimul de impozitare a câștigurilor firmelor din România.

Ca urmare a majorării semnificative a plafonului aplicat veniturilor microîntreprinderilor, în anul 2017 circa 90% dintre firmele analizate au obținut venituri din exploatare care se încadrează în această limită (reprezentând o extindere a eșantionului cu circa 25 puncte procentuale sau peste 161 de mii de firme față de anul 2015), iar contribuția acestui segment la activitatea economică a cunoscut o creștere spectaculoasă.

Analizând ratele medii de taxare ale firmelor care au obținut profit, se constată că în fiecare an al perioadei 2015-2017 microîntreprinderile au beneficiat de o impozitare mult mai redusă a profitului brut față de firmele plătitoare de impozit pe profit, diferența atingând chiar și 8 puncte procentuale, anunță Digi24.ro.

Ca urmare, spune Consiliul Fiscal, încasările din impozitul pe profit au fost afectate negativ cu circa 2,7-3,3 miliarde lei, sumă care nu a putut fi compensată de majorarea încasărilor din impozitul pe venitul microîntreprinderilor evaluată la aproximativ 1,2 miliarde lei.

Pentru a stabili în ce măsură opțiunile la plata impozitului pentru microîntreprinderi ajută la dezvoltarea economiei, PSNews a luat legătura cu Florin Pogonaru, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România – AOAR.

Nu se poate ca doar multinaționalele să beneficieze de optimizare fiscală. Cu atât mai mult este necesară în cazul microîntreprinderilor: ține de logica creșterii economice, să dai în prima fază opțiuni întreprinderilor mici”, a declarat Florin Pogonaru, în exclusivitate pentru PSNews.

A da opțiuni întreprinderilor, când sunt la început, să își aleagă un anume regim fiscal, este un lucru bun. Atât timp cât ai o opțiune între două alternative, ai posibilitatea să te mulezi pe situația care îți convine, atunci când vine vorba de plata impozitelor.

Sigur că se asumă că bugetul de stat va încasa mai puțin, dar asta doar în prima fază”, a adăugat președintele AOAR.

Când aceste microîntreprinderi, care sunt ajutate să se dezvolte, vor deveni întreprinderi normale, va dispărea opțiunile de plată a impozitului și vor plăti impozit normal.

Pentru întreprinderile aflate la început de drum, cum sunt microîntreprinderile, a le oferi opțiunea să își aleagă regimul fiscal este un lucru bun, iar măsura trebuie privită în sprijinul dezvoltării economice.

Însă folosirea acestui regim fiscal al microîntreprinderilor, cum s-a făcut în trecut, ca mijloc de favorizare a unor speculații, este, într-adevăr, inacceptabilă”, a concluzionat Florin Pogonaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *