Skip to content
Politică

Patronatele acuză: Majorarea diferențiată a salariului minim se face cu o țintă precisă. Cine va beneficia EXCLUSIV

Guvernul a aprobat, în şedinţa de vineri, un proiect de hotărâre pentru stabilirea salariului minim brut pe ţară garantat în plată.
Astfel, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi majorat la 2.080 lei lunar, iar salariul minim brut pentru angajaţii cu studii superioare şi vechime de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare va fi de 2.350 de lei, de la 1 ianuarie.
Guvernul va pune măsura în aplicare, în ciuda semnalelor emise de mediul de afaceri, care a atras, în repetate rânduri ocazia, că majorarea salariului minim nu este însoțită și de o creștere pe măsură a productivității din economie, nefiind deci justificată.
Majorarea salariului minim brut în funcție de studiile superioare probabil că are o clasă de ”clienți” interesați în această chestiune, care din informațiile noastre se află în zona administrației locale”, a adăugat în exclusivitate pentru PSNews Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
Companiile din mediul privat nu plătesc nici studii, nici vechime, plătesc competențe.
Sectoarele administrației publice locale și, mai puțin, centrale, sunt cele care beneficiază de fapt de majorarea salariului minim în funcție de studii, pentru că în mediul privat studiile și vechimea nu sunt luate în considerare, atunci când se stabilește nivelul remunerației, ci doar competențele anagjaților”, a mai spus reprezentantul patronatelor.
Partea de creștere a salariului minim brut de la 1900, la 2080 lei, a fost anunțată cu luni în urmă, și, deși se face în ultima periodă o creștere foarte rapidă a salariului minim, era până la urmă acceptabilă. S-a venit însă cu diferite variante greu de înțeles, cum ar fi vechimea de 15 ani, studiile superioare, etc, pentru ca ân final să se rămână chestiunea cu studiile superioare. Mediul de afaceri însă va trebui să facă pentru 2019 calculele astfel încât bugetele pentru anul viitor să poată să satisfacă această cerință legată de majorarea diferențiată a salariului minim brut, a adăugat secretarul general al AOAR.
Ea se adaugă însă celorlalte influențe asupra costurilor: prețul gazelor, al energiei, al combustibiilor, taxa de securitate pe care Guvernul a pus-o în funcțiune și firmele trebuie să cheltuiască bani pentru a face studii de securitate a afacerilor, indiferent dacă este sau nu cazul și alte cheltuieli pe care mediul de afaceri este obligat să le suporte, urmare a unor reglementări mai mult sau mai puțin de înțeles, se plâng oamenii de afaceri.
Nici nu vrem să ne gândim la faptul că 2019 ar putea să vină cu noi astfel de reglementări”, a mai spus Cristian Pârvan.
Ne este însă exclus, întotdeauna ne așteptăm la astfel de măsuri, pentru că este foarte ușor să dispui în mod administrative de banii companiilor private. Dacă ai decizia politică și dacă nu te interesează mediul privat, dispunerea de măsuri care chipurile ajută, dar al căror rezultat concret este discutabil, este la ordinea zilei”, a conchis el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *