Skip to content
Politică

Patronatele trag semnalul de alarmă: Crește presiunea pusă pe mediul de afaceri

paraanaliz.com

România încă mai trăiește din gloria unei creșteri economice record bazată pe consum, dar întreaga situație se poate modifica radical, dacă guvernul Tudose ajunge să aplice modificările fiscale anunțate în noul program de guvernare.

Măsurile fiscale anunțate de noul guvern ar putea crește presiunea resimțită de mediul de afaceri din țară, cu efecte negative asupra atragerii investițiilor străine directe în economie și a planurilor investiționale existente în acest moment.

Șocuri directe

Prima zi de guvernare a ministrului de Finanțe Ionuț  Mișa, omul care a și făcut anunțul modificărilor pe care statul vrea să le aducă Codului Fiscal, a costat deja economia internă, indicii bursieri BVB depreciindu-se cu 4%, iar moneda națională  a atins un prag de curs valutar de peste 4,57 lei în raport cu euro.

Situația pare extrem de alarmantă pentru repezentanții IMM-urilor din România, care printr-un comunicat de presă al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România anunță o deterioare a condițiilor în care evoluează companiile aflate pe piața internă.

„Noul program de Guvernare modifică semnificativ politicile fiscale, completează/modifică/prorogă aplicarea multor măsuri anterioare, cuprinde măsuri pentru IMM, dar și creste presiunea asupra mediului de afaceri.

Impozitul pe cifra de afaceri va genera dificultăți majore pentru întreprinderile noi și pentru cele care investesc, blocând înființarea și dezvoltarea societăților comerciale.
De asemenea, aplicarea unei cote diferențiale de impozit pe cifra de afaceri, ce se va regăsi în prețurile produsului final, poate crea discrepanțe concurențiale importante, comparativ cu celelate state membre ale UE, afectând direct volumul exporturilor”, consideră oamenii de afaceri români prezenți în CNIMR, conform comunicatului citat de ziare.com.

Risc de infrigement

Nu este singurul risc care vizează relația companiilor din România cu partenerii europeni. CNIPMMR atrage atenția ca România riscă și declanșarea procedurii de infringement în cazul instituirii impozitului procentual pe cifra de afaceri, raportat la dispozitiile Directivei 77/388/CEE privind armonizarea legislațiilor statelor membre referitoare la impozitele pe cifra de afaceri – sistemul comun de taxă pe valoarea adaugată, pentru că baza unitară de evaluare, taxa pe cifra de afaceri, nefiind deductibilă, împiedică libera circulație a mărfurilor și serviciilor, se mai arată în comunicat.

Mai mult, pentru majoritatea companiilor străine prezente pe piața din România, sistemul cotei unice a reprezentat o atracție prin aplicarea simplă a acestui impozit.

Efectul va fi unul de izolare din punct de vedere economic al țării, deficitul de 23% înregistrat pe zona de investiții urmând să se accentueze într-un ritm accelerat.

În același timp, patronatele atrag atenția asupra faptului că proiectele de acte normative care vizează modificări ale Codului Fiscal și Codului de Procedură Fiscală nu au fost încă elaborate, de asemenea neefectuându-se nici procedurile de consultare și dialog cu partenerii sociali.

Conform legilor în vigoare, modificarea și completarea codurilor fiscale necesită o perioadă de informare a contribuabililor de 6 luni de la publicarea lor în Monitorul Oficial până la intrarea în vigoare a acestor.

În acest caz, termenele de 1 septembrie 2017 sau chiar 1 ianuarie 20128 avansate de actualii guvernați și de reședintele PSD Liviu Dragnea par să nu aibă nici justificare legală sau logică.

Predictibilitatea impunerii acestor măsuri necesită, de asemenea o petrioadă de un an de stabilitate în menținerea noilor impozite, taxe și contribuții obligatorii, fără adăugarea altor sarcini impuse contribuabilor, chestinne care anulează ideea aplicării din 2018 a impozitului global pe venituri, după cum au anuțat liderii PSD și membrii noului guvern învestit joi, 29 iunie.

Teoria conspirației

Conform spuselor lui Dragnea, noul program a fost muncit în cele două săptămâni de criză politică în propriul partid, la acesta contribuind din nou emința cenușie cu dosare penale a PSD, Darius Vâlcov, fost ministru al Bugetului și Finanțelor din perioada guvernării Ponta.

În schimb, un alt politician, economist de profesie, crede că scenariul pus la cale de ragnea și acoliții săi reprezintă o metodă de a duce România înapoi cu 20 de ani, scopul fiind eliminarea multinaționalelor de pe piață și răzbunarea împotriva generației tinere care a avut curajul să iasă în stradă pentru a protesta împotriva abuzurilor clasei politice.

Impozitul pe cifră de afaceri, taxa de solidaritate, supraccize, etc.. totul culminând cu declarația ministrului finanțelor publice referitoare la confiscarea pilonului II de pensii.

Toate aceste lucruri au fost propunerile lui Georgescu și Gherghina (plutonul de la BNR) care au răspuns chemării cârmaciului. Totul, ca de obiciei, a plecat de la bani. Nu sunt. După o oră de plâns, echipă lui Dragnea s-a apucat de scris noul program de guvernare.

Acum să vă spun ce cred eu. Obiectivele programului de guvernare nu s-au schimbat, doar filosofia. Așa cum v-am tot spus nu mai aveau bani. Ce este revoltător, însă, este că această nouă filosofie, îmbrățișată de Dragnea, s-a aliniat unei cerințe pe care cârmaciul a avut-o expres: să le-o tragem ăstora cu multinaționalele!

Dragnea a găsit momentul și s-a răzbunat!! După ce șase luni de zile i-a atacat pe toți cei care muncesc pe bune în România și plătesc taxe, acum a venit și momentul să-i pună să plătească. L-au încurcat cu ordonanța cu OUG 13 ieșind în stradă. Atunci i-a fost prima data frică de noi.

Conform noii emanații a cârmaciului, plătesc mai mulți bani la stat cei care muncesc, cei care conduc dar și multinaționalele care îi angajează pe aceștia”, scrie senatorul PNL Florin Cîțu într-o postare de pe pagina sa de Facebook.

Cîțu face referire la un episod derulat duminică, 25 iunie, cu doar o zi înainte de desemnarea noului premier PSD, în care Liviu Dragnea a convocat în biroul său de la Camera Deputaților o ședință secretă la care au participat și membrii din boardul BNR.

La acea oră, liberalul a acuzat banca centrală că face jocurile PSD în materie de politici monetare. Reprezentanții instituției au negat prezența unor personaje din conducerea BNR la întâlnirea din biroul lui Dragnea. În mod suspect însă, instituția condusă de Mugur Isărescu nu a avut nicio reacție la politicile fiscale fanteziste prezentate de noii guvernați, deși în primăvara acestui an comenta despre posibilitatea ivirii unei crize economice pe fondul aplicării unor politici fiscale neinspirate din partea fostului guvern PSD.

Evaziv s-a arătat a fi și fostul ministru pentru Mediul de Afaceri, Florin Jianu, în momentul în care a fost întrebat cine se așteaptă să dea jos actualul guvern: opoziția, strada sau Liviu Dragnea?

Eu aștept ca acest cabinet să stea 4 ani de zile și să pună în practică măsurile așteptate de mediul de afaceri. Adică debirocratizare, simplificare, stabilitate și predictibilitate. Acestea sunt măsurile pe care noi le așteptăm”, a replicat Jianu într-o declarație acordată PSNews. Fostul ministru din guvernul Grindeanu a demisionat în luna februarie în urma protestelor de stradă iscate de Ordonanța de Urgență 13.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *