Skip to content
Politică

Patronul Europa FM, planuri mari pentru magazinul Metro: a devenit unul din principalii acționari

Daniel Křetínský, care a achiziţionat pe piaţa locală şi regională operaţiunile din media ale Lagardere – posturile Europa Fm, Virgin Radio şi Vibe FM – prin compania Czech Media Invest (n.red: operatorul media numărul 1 în Republica Cehă), a devenit unul dintre cei mai mari acţionari ai grupului Metro.

Ceconomy, retailerul de electronice de consum care s-a separate de grupul Metro anul trecut, a declarat astăzi că vinde participaţia de 10% pe care o deţine în Metro, către grupul de investitori EP Investment, reprezentat de Kretinsky, potrivit zf.ro.

" "

Tranzacţia nu este încă finalizată, cele două părţi aflându-se încă în etapa de negociere.

La începutul anului, grupul Czech Media Invest, unde Křetínský este co-proprietar şi executive, a achiziţionat operaţiunile media ale grupului Lagardere din România, Cehia, Polonia şi Slovacia, pentru circa 73 milioane euro.

Potrivit Forbes, Křetínský este pe locul 924 în topul miliardarilor lumii, cu o avere de 2,6 mld. dolari. Averea acestuia a venit din celălalt business al său, EPH, un holding care reprezintă cel mai mare grup din sectorul energetic al Europei Centrale.

Křetínský deţine acum 94% din EPH. A construit acest imperiu în timp, cerând să fie plătit în acţiuni, nu în bani.

Daniel Křetínský este şi co-proprietar al clubului de fotbal Sparta Praga, unde joacă românul Nicuşor Stanciu.

Kretinsky este magnatul energiei din Cehia, grupul său având venituri anuale de 6 miliarde de euro. El deţine mai multe capacităţi de producţie de energie, transport de energie sau de gaze, în Cehia, Slovacia, Slovenia, Italia, Germania, Marea Britanie, Polonia şi Ungaria. Grupul din energie are active în valoarea totală de circa 12 miliarde de euro şi un profit operaţional de peste 1,9 miliarde euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *