Patru din zece români au călătorit în străinătate, în ultimul an

INQUAM PHOTOS/OCTAV GANEA/AEROPORT
Sursa foto: INQUAM PHOTOS/OCTAV GANEA

Patru din zece români au călătorit în afara ţării, în ultimul an, iar o pondere similară (43%) preferă să călătorească în scopuri bine definite, cu timp şi buget limitat, arată datele unui studiu de specialitate, publicat marţi.

Conform cercetării MKOR şi Avis, intitulată „Obiceiuri de Călătorie ale românilor”, 90% dintre respondenţi au declarat că au călătorit în ţară în ultimele 12 luni, cu o medie anuală de şase călătorii.

În acelaşi timp, numărul celor care au ales ca destinaţie o altă ţară este mai mic, cu doar patru din zece români, în timp ce frecvenţa călătoriilor este redusă, înregistrând o medie de 2,4 călătorii, scrie adevarul.ro.

În ceea ce priveşte scopul deplasărilor, acesta diferă în funcţie de destinaţie. Astfel, ţările străine sunt preferate în general pentru petrecerea timpului liber: şapte din zece respondenţi au mers în vacanţă la cea mai recentă călătorie în străinătate, iar patru din zece persoane au călătorit în scop de afaceri.

De asemenea, pentru mai bine de jumătate dintre deplasări, indiferent de destinaţie, durata medie a călătoriei a fost de o săptămână.

Când vine vorba despre planificarea călătoriei, cei mai mulţi dintre respondenţi (43%) îşi setează scopuri bine definite şi călătoresc cu timp şi buget limitat.

La polul opus se situează cei care caută o experienţă facilă: 12% dintre respondenţi preferă să caute oferte pentru sejururi complete decât să organizeze personal călătoria, în detaliu.

Totodată, pentru un respondent din cinci importantă este experienţa, aceştia fiind interesaţi mai degrabă de explorarea de noi culturi. Experienţa este un factor decisiv şi pentru cei care caută experienţe premium, care să le transforme călătoria într-una memorabilă (9%).

„Pe experienţa celorlalţi se bazează aproape exclusiv cei care iubesc activităţile care implică socializare, în general (10%). Aceştia au cea mai pronunţată prezenţă digitală şi apelează la comentariile şi recomandările altor utilizatori atunci când aleg un produs sau serviciu. Planificarea călătoriei în funcţie de impactul asupra mediului sau asupra calităţii vieţii altora este comportamentul cel mai puţin prezent în rândul respondenţilor (doar 5%)”, se menţionează în studiul citat.

 

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: