Patru femei și un bărbat la conducerea UE

Sursă foto: europarl.europa.eu

Ursula von der Leyen, realeasă joi la conducerea Comisiei Europene (CE), nu este singura femeie în sferele înalte ale Uniunii Europene (UE), al cărei corp conducător s-a feminizat, iar după un prim tur de orizont patru femei și un bărbat se află sau urmează să se afle în curând în posturi-cheie în Europa Celor 27, relatează AFP.

URSULA VON DER LEYEN, FAȚA UE

Prima femeie care deține președinția CE, germanca în vârstă de 65 de ani a obținut încrederea majorității  eurodeputaților pe o perioadă de încă cinci ani la șefia Executivului european, scrie News.ro.

Adepta unei comunicări milimetric de precise, fostul ministru al Apărării al Angelei Merkel a știut să se impună după un prim mandat zguduit de turbulențe, pandemia covid-19 și Războiul din Ucraina, și să încarneze politica UE, în pofida provocării unor tensiuni.

„VDL” și-a forjat imaginea unei conducătoare puternice în timpul „sofagate”, protestând față de comportamentul considerat sexist al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan și Consiliului European Charles Michel de a o plasa la distanță, pe o canapea în timpul unei vizite în Turcia.

KAJA KALLAS, DIPLOMATA-ȘEFĂ DESEMNATĂ

Premierul eston Kaja Kallas – care a demisinat luni – urmează, la rândul său, să obțină aprobarea Parlamentului European (PE) pentru a prelua în mod oficial frâiele diplomației europene.

Acest vot urmează să aibă loc în toamnă.

Această avocată de meserie, în vârstă de 47 de ani, a fost desemnată de către statele membre UE să-i succeadă spaniolului Josep Borrell, care a succedat două femei – italianca Federica Mogherini și britanica Catherine Ashton.

Supranumită ”Doamna de Fier” la Tallinn, fiica fostului comisar european Siim Kallas este o adeversară hotărâtă a Kremlinului.

Sub conducerea sa, Guvernul eston a scos din spațiul public monumente de război datând din epoca sovietică, o fermitate din cauza căreia a ajuns în februarie pe lista persoanelor căutate de către Moscova.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: