Pauliuc – Summitul #NATO de la Washington D.C. – ca o ploaie răcoroasă atât de necesară în mijlocul caniculei de vară

Sursa foto: Facebook
Nicoleta Pauliuc compară Summitul NATO care a avut loc în perioada 9-11 iulie 2024, cu o ploaie răcoroasă necesară în mijlocul caniculei. Motivul este acela că era nevoie de transmiterea unui mesaj de solidaritate internă, și de accelerarea eforturilor în susținerea Ucrainei.
„Summitul #NATO de la Washington D.C. – ca o ploaie răcoroasă atât de necesară în mijlocul caniculei de vară.
Era foarte mare nevoie ca alianţa politico – militară cea mai importantă din istorie să transmită un mesaj foarte clar de solidaritate internă, de asumare a accelerării eforturilor comune şi de susţinere pentru Ucraina. Evident, şi primirea oficială a Suediei a fost un moment pozitiv pentru întărirea Alianţei.”, a declarat senatoarea PNL.
Aceasta a mai vorbit și despre perspectiva României cu privire la eveniment, aceea că este dovada atenției NATO asupra spațiului estic.
„Din perspectiva României, Declaraţia Summitului de la Washington este dovada atenţiei acordate de Alianţa Atlanticului de Nord Flancului Estic. Se punctează explicit: “Am desfășurat forțe pregătite pentru luptă pe Flancul Estic al NATO, am consolidat apărarea înainte și am îmbunătățit capacitatea Alianței de a consolida rapid orice Aliat care este amenințat. Avem în vigoare o nouă generație de planuri de apărare NATO care fac Alianța mai puternică și mai capabilă să descurajeze și, dacă este necesar, să se apere împotriva oricărui potențial adversar, inclusiv în scurt timp sau fără preaviz. […] Accelerăm în continuare modernizarea apărării noastre colective și avem capacitatea pentru furnizarea forțelor, capacităților, resurselor și infrastructurii necesare pentru noile noastre planuri de apărare, pentru a fi pregătite pentru apărare colectivă de mare intensitate și multi-domeniu. În acest sens, ne vom baza pe progresele înregistrate pentru a ne asigura că majorarea cheltuielilor naționale de apărare și finanțarea comună a NATO vor fi proporționale cu noile provocări. […] Vom continua antrenarea integrarea forțelor terestre avansate ale NATO în noile planuri, inclusiv prin continuarea consolidării apărării noastre în avans pe Flancul Estic al NATO”, a spus aceasta.
Apreciază de asemenea faptul că România a fost întotdeauna un pilon de stabilitate în Flancul estic și faptul că oamenii politici au avut o înțelegere mai bună asupra ceea ce se întâmplă pe scena globală  în ultima vreme.
„Ca întotdeauna, România – care s-a dovedit un pilon de stabilitate în Flancul Estic – a fost foarte bine reprezentată. La eveniment au participat Preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă. În opinia mea, sunt şi oamenii politici care au arătat cel mai bine, în ultimii ani, o înţelegere a ceea ce se întâmplă pe scena geopolitică şi a modului de funcţionare al Alianţei. Este şi un motiv pentru care eu cred în nevoia continuităţii pe aceeaşi linie la nivelul vârfului statului român în perspectiva alegerilor din iarnă.”

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: