Pe cât s-ar întinde cel mai mare parc fotovoltaic din Europa: O coloană cu 23.000 de TIR-uri

parc fotovoltaic arad
foto: spercialarad.ro

Cum arată investiţia în parcul fotovoltaic de la Pilu-Grăniceri, cel mai mare parc din Europa? Pentru a înţelege dimensiunea investiţiei, primarul din Grăniceri, Claudiu Petru Bătrânuţ, a decis să ne schiţeze virtual cum ar arăta transportul panourilor fotovoltatice care vor fi montate în acest parc dacă acesta s-ar face pe şosele.

Vor fi 23.000 de containere, spune edilul de la granița cu Ungaria, care ar trebui transportate cu 23.000 de TIR-uri. Mai plastic vorbind, dacă aceste TIR-uri s-ar deplasa în coloană, am vorbi de o coloană de la Arad până la Râmnicu Vâlcea, de pildă. Aceasta este investiția care se pune pe picioare, în aceste zile, la Pilu-Grăniceri, scrie specialarad.ro.

„Avem noroc că avem transport intermodal la Arad, pe calea ferată, dar vă dați seamă că transportul panourilor fotovoltaice care vor fi montate în acest parc va fi o provocare logistică nemaiîntâlnită. Vorbim de 23.000 de containere, care, dacă ar fi transportate cu TIR-urile, ar necesita 23.000 de TIR-uri, adică, ca să aveți imaginea amplorii investiției, dacă am vorbi de TIR-uri care merg în coloană, ar fi vorba de o coloană de la Arad la Râmnicu Vâlcea! Este totuși de o investiție de 800 de milioane de euro. 1.350.000 de euro au plătit doar pentru autorizația de construire”, a punctat primarul din Grăniceri.

O mie de muncitori pentru parcul fotovoltaic de la Pilu-Grăniceri
Edilul de aici priveşte oricum cu alți ochi viitorul comunei decât orice alt primar din România, în condiţiile în care doar valoarea autorizației de construire încasată de Grăniceri a fost cât bugetul pe 10 ani al comunei. În plus, primarul din Grăniceri e sigur că zona va fi extrem de animată în următorii ani: investitorii au nevoie de 500 până la o mie de angajați pe timpul lucrărilor de realizare a parcului fotovoltaic, după care, pentru mentenanță, vor avea nevoie de 50 de oameni, crede primarul, deşi dezvoltatorul afirma în primăvară că şi aici se va putea ajunge până la 200 de persoane.

Taxele vor aduce, în plus, an de an, alţi bani frumoşi în bugetul local, aşa că de investiţii se va vorbi şi pe mai departe la Grăniceri.

1.000 de hectare de pășune sub panourile fotovoltaice
Pentru primărie, în sfârşit, lucrurile încep să prindă contur, după o muncă de 3 ani și jumătate la proiectul pentru realizarea, pe terenurile de aici, care nu erau defel rentabile pentru agricultură, a celui mai mare parc fotovoltaic din Europa. A fost, desigur, o luptă şi cu aceste terenuri, dar în cele din urmă, cu multe, foarte multe drumuri pe la București și cu susținători de peste tot, s-a dat ok-ul pentru ele.

Noutatea, însă, de abia acum iese la iveală. „Toată zona e cu cultura mare aici, dar aceasta merge foarte bine cu creşterea animalelor, de care se ocupă locuitorii de la noi. Iar noi mai avem 1.500 de hectare de păşune în proprietate, pentru că am avut grijă de păşune.

Marea majoritate a comunelor din jurul Aradului nu mai au nimic. Noi avem însă păşune şi avem 110 – 120 de fermieri care se ocupă de creşterea animalelor. În plus, vom avea suprafaţa de 1000 de hectare de sub panourile fotovoltaice care va fi folosită tot pentru păşunat. Cum de e posibil aşa ceva?

Pentru că am propus şi s-a acceptat de către investitor ca panourile să fie montate la 1 metru şi 20 de centimetri deasupra solului. S-au făcut calcule pentru ce înseamnă întreţinerea acestor terenuri, a panourilor şi s-a ajuns la concluzia noastră: animalele vor veni şi vor mânca şi, ca atare, nu mai e nevoie de atâta întreţinere, nu există risc de incendii etc. În plus, din punct de vedere al standardelor de mediu va fi ceva care încă nu există”, a declarat edilul.

Parcul fotovoltaic pe 1.064 de hectare
Reamintim cititorilor că Primăria comunei Grăniceri a încasat, la începutul verii, 6,5 milioane de lei pentru emiterea autorizaţiei de construire a parcului, în timp ce Primăria Pilu 750.000 de lei. Parcul fotovoltaic se va întinde pe o suprafaţă de 1.064 de hectare, din care 928 de hectare pe raza unităţii administrativ-teritoriale a Primăriei Grăniceri şi 136 de hectare pe raza Primăriei Pilu.

La momentul la care taxele au fost plătite de investitor, primarul comunei Grăniceri, Petru Claudiu Bătrânuţ, declara că suma încasată este echivalentă cu veniturile comunei pe 10 ani: „Este cea mai mare sumă încasată vreodată la bugetul local şi este echivalentă cu veniturile proprii ale comunei pe 10 ani.

Trebuie precizat că s-a încasat 1% din valoarea declarată a lucrărilor în cererea de emitere a autorizaţiei de construire, însă după finalizarea tuturor lucrărilor se va face regularizarea şi vom încasa alţi bani, pentru că investiţia totală este estimată de dezvoltator la 800 de milioane de euro”.

1.706.302 de panouri fotovoltaice de tip monocristalin-bifacial
Lucrările care sunt preconizate a fi demarate în toamnă vorbesc de montarea a 1.706.302 de panouri fotovoltaice de tip monocristalin-bifacial, 310 posturi transformare/conversie, 9 stații de transformare de 33/110 kV, o staţie principală de transformare de 33/110/400 kV și o staţie de conexiune de 400 kV care va secționa LEA 400 kV Nădab – Bekescsaba circuitul 1.

Dar primarul din Grăniceri visează deja la o nouă investiție, într-o stație de stocare a energiei, de aproximativ 200 de milioane de euro, care a intrat deja în calculele investitorilor, urmând să aibă cea mai mare capacitate de stocare a energiei regenerabile din Europa.

Parcul fotovoltaic de la Pilu-Grăniceri va genera, potrivit investitorilor, o putere mai mare decât a unui reactor de la Cernavodă, putând fi conectate la acesta peste 300.000 de gospodării din România, prima cantitate de energie fiind preconizată a fi livrată la finele lui 2024.

Titularii proiectului de la Pilu-Grăniceri
Titularul proiectului de realizare a parcului este firma Proiect West Power Investments, proiectantul de specialitate în arhitectură şi consultanţă Pro Arhitectura S.R.L, iar proiectant general – Monsson Alma S.R.L., firma care gestionează întreaga etapă de realizare a investiţiei.

Monsson este un jucător major în domeniul energiei regenerabile şi al apei, cu proiecte de peste 7.000 de MW în dezvoltare, parte dintre proiecte fiind realizate cu finanţări din credite.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: