Skip to content
Siguranța cetățeanului

Clasament: Cât de puternică este Armata României. Pe ce locuri sunt armatele vecinilor noștri

România țintește mai sus în clasamentul celor mai puternice forțe militare ale lumii. Țara noastră a urcat în clasament față de anul trecut și a ajuns pe locul 39, arată raportul anual Global Firepower, citat de digi24.

Armata românească dispune de 70.000 de militari activi și 50.000 de rezerviști.

Forțele terestre au 943 de tancuri și 1.369 de blindate, iar cele aeriene – 26 de avioane de vânătoare, 12 de transport, 41 de antrenament și 62 de elicoptere.

Pe ce loc sunt vecinii României

În ceea ce privește vecinii României, se pare că Ucraina are o armată mult mai puternică, situându-se astfel pe locul 27.

La o distanță semnificativă de aceasta se situează Ungaria, care a fost clasată pe locul 54.

Aceasta este urmată de Bulgaria, care ocupă locul 62, iar la câteva locuri distanță este Serbia care ocupă locul 65.

Potrivit raportului, Austria pare să dețină o forță militară la fel de puternică precum Serbia, ocupând locul 66.

Republica Moldova pe de altă parte, nu are o armată atât de puternică. Aceasta ocupă locul 112 în clasamentul celor mai puternice forțe militare ale lumii.

 

Situația armatelor în UE, după Brexit

Topul Global Firepower arată că, în prezent, statul român este a 11-a forță militară a Uniunii Europene și a 14-a a NATO.

La nivel european, o evoluție interesantă este că Italia a depășit Germaniaîn acest clasament, iar după Brexit, statul italian a devenit a doua putere militară a Uniunii Europene, după Franța.

La nivel mondial, Italia se situează pe poziția a 12-a, iar Germania – pe a 13-a.

Podiumul clasamentului la nivel mondial

Podiumul clasamentului mondial Global Firepower a rămas neschimbat, fiind ocupat, în ordine, de Statele Unite, Rusia și China.

De cealaltă parte, cheltuielile militare mondiale au înregistrat în 2019 cea mai mare creştere din ultimii zece ani. Este efectul unei rivalităţi tot mai mari între marile puteri şi a cursei pentru noile tehnologii.

Cele mai mari două bugete militare mondiale rămân în Statele Unite și China, cu 685 de miliarde de dolari, respectiv 181. Ambele state au înregistrat o creștere semnificativă anul trecut, de 6,6 procente fiecare.

Și în Europa, cheltuielile au crescut cu 4,2%, în special pe fondul îngrijorărilor legate de Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *