Skip to content
Puterea Știrilor Video

Pe cine avantajează alegerile locale în două tururi. Remus Ștefureac (INSCOP): Democrația din România ar fi consolidată

psnews.ro

Remus Ștefureac, director INSCOP, a declarat la „Puterea Știrilor” că, în mod cert, ca strategie politică pe termen lung, alegerile în două tururi avantajează partidele de dreapta.

„Cred că ar avantaja și PNL, chiar dacă PNL are acum o importantă zestre de primari, care la alegerile într-un tur și-ar conserva-o mai ușor. Cel mai dezavantajat partid este evident PSD. Pe de altă parte, la fel de avantajat ar fi USR, care de la un partid fără primari, ar putea să câștige într-o serie de orașe mijlocii și chiar orașe mari, cel puțin dacă analizăm structura votului la alegerile europarlamentare, am văzut niște rezultate spectaculoase. Nu e obligatoriu ca acea structură să se păstreze. Am văzut rezultatul alegerilor prezidențiale, unde nu s-a mai repetat acea performanță”, a declarat Remus Ștefureac.

Sociologul consideră că la alegeri în două tururi, dacă se califică un candidat USR cu un candidat PSD, automat votanții dreptei vor susține candidatul dreptei. La fel, unde se califică un candidat PNL, care are șanse mai mari, cu un candidat PSD, votanții USR ar vota candidatul PNL.

Deci alegerile în două tururi ar avantaja fără îndoială PNL, iar dincolo de acest lucru, cred că democrația din România ar fi consolidată de acest sistem al alegerilor primarilor în două tururi. Practic, în acest moment, administrațiile locale din România sunt conduse de reprezentanți care au un deficit de reprezentare democratic, în sensul în care aleși într-un singur tur, în unele cazuri ei reprezintă 30% din cei care s-au prezentat la vot, care raportat la totalul populației de multe ori ne putem trezi că destinele unei localități, unui oraș, sunt conduse cu votul a 10-15% din totalul populației care locuiește în acea localitate”, spune sociologul Remus Ștefureac.

Directorul INSCOP consideră că legitimitatea aleșilor locali, mai ales a primarilor, va fi mult mai puternică prin acest sistem al alegerilor în două tururi.

Va favoriza și alianțe politice, care s-ar reflecta și într-o coeziune, și într-o coerență mai mare, a colaborărilor politice la nivel național, în parlament și implicit în planul guvernării” conchide Ștefureac, la „Puterea Știrilor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *