Skip to content
" "
Politică

Pe cine încearcă să păcălească Dan Barna? Mizele sondajului USR și importanța învestirii guvernului Orban

Inquam Photos / Alexandru Busca

Zilele trecute, un sondaj intern al celor de la USR încerca să ne convingă de faptul că ancheta celor de la Rise Project referitoar la afacerile cu fonduri europene înregistrate de firmele conduse sau controlate de Dan Barna nu l-ar fi afectat mai deloc pe acesta în cursa pentru Cotroceni.

Un sondaj păcălitor

Conform datelor sondajului, Dan Barna s-ar situa pe un destul de confortabil loc trei, la doar aproximativ patru procente de preşedintele în exerciţiu al PSD, Viorica Dăncilă. Astfel, Dan Barna ar trebui să recupereze ceea ce ori nu a avut, ori a pierdut, şi aceasta până la data de 10 noiembrie, în vreme ce doamna Dăncilă ar trebui să conserve procentele avute spre a-şi asigura prezenţa în turul al doilea.

Doar că sondajul “scăpat în presă” de cei de la USR ar putea fi vădit păcălitor, menit să șteargă cu buretele efectele vizibile asupra electoratului userist produse de ancheta Rise Project. Liderul PMP, Eugen Tomac și-a prezentat public scepticismul față de cifrele prezentate de USR, în care Barna ar avea 18,5%. Tomac i-a provocat chiar pe cei de la USR “ Să publice integral sondajul”, lucru care evident, nu s-a întâmplat. Potrivit liderului PMP, Dan Barna nu ar avea mai mult de 13 procente în prezent, adică cu 5% mai puțin față de datele din sondajul USR.

Mizele sondajului USR și importanța învestirii guvernului Orban

Este evident faptul că cei de la USR încearcă să-și convingă electoratul de faptul că Barna rămâne un jucător în cursa pentru Cotroceni, în pofida dezvăluirilor din presă, care au căzut în realitate ca o ghilotină peste liderul USR. De aici și necesitatea de a “scăpa în presă” un astfel de sondaj. Este la fel de evident că scandalul în care este implicat Barna îi va afecta serios șansele în alegerile prezidențiale.

Totuși, dincolo de scandalul mediatic în centrul căruia se află, Dan Barna ar putea fi afectat serios și în eventualitatea în care guvernul Orban nu va trece testul învestirii în Parlament. O eventuală respingere a listei de miniştri din Cabinetul Orban va fi nu doar o victorie a PSD, ci o victorie personală a Vioricăi Dăncilă. Respingerea în cauză îi va permite acestea nu doar să organizeze şi să urmărească de la Palatul Victoria cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale, ci şi să crească în sondaje, lucru care ar fi fatal pentru ambițiile de a ajunge în turul al doilea ale președintelui USR.

Într-adevăr, pentru Barna, căderea la vot a guvernului Orban va reprezenta semnul că nu mai prea are şanse de a ajunge în turul al doilea. Cei care i-ar fi dat votul acestuia s-ar putea să se răzgândească, să se reorienteze spre preşedintele Iohannis şi aceasta fiindcă îşi doresc obligatoriu ca la Palatul Cotroceni să fie un reprezentant al Dreptei.

Dan Barna rămâne serios șifonat după scandalul din presă, cu o credibilitate din ce în ce mai mică, iar încercarea celor de la USR de a-i spăla imaginea nu prea are sorți de izbândă. La mijloc sunt calculele greșite ale lui Barna și a celor de la USR. În final, soarta celui ce se dorește a fi președintele României se va juca chiar în perioada imediat următoare, iar unul dintre teste îl va reprezenta învestirea guvernului Orban.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *