Skip to content
Opinii & Analize

Pe cine mai intereseaza cine a fost al doilea om pe Luna ? Sau care este miza “generației 40” în aceste alegeri

Cine sta acasă după turul II, se pregătește de pensionare pentru încă 10 ani. Cine se mută  la Cotroceni din 16 noiembrie va face jocurile pentru foarte mult timp în România. Nu sunt nici descoperiri în urma vreunei îndelungate analize politice și nici predicții preluate din ghiocul Mamei Omida. Sunt concluziile unei zbuciumate perioade politice, în care se încearcă polarizarea între dreapta și stânga pentru următorul timp.

Nu cred în întâmplări și nici în coincidențe. Așa cum nu cred nici în voluntariatul activului înalt de partid. Discutăm de interese, de mișcări în zone de influență extrem de bănoase, de aptitudinea de a “atrage fonduri” pentru “oamenii nostri”. Poate nu întâmplător cei mai vocali politruci de partid sunt “generația 40”, cei care vorbesc despre ei ca despre niște tineri, dar care au început să ia contururi dolofane în urma unor mandate succesive de aleși sau numiți.

Pentru aceștia, lupta este mai acerbă și mai cu miez decât pentru candidatul însuși. Pentru ei este important să fie cei care se urcă pe valul creat de omul mesianic, indiferent de numele lui. Pragmatic și calculați ei  își privesc deja candidatul ca pe trăgaciul ce va declanșa bunăstare – în cazul în care câștigă, sau ca pe un stârv – în cazul în care pierde.

Cu toate acestea, “generația 40” din interiorul partidelor este cea care știe că 2014 este anul de reconfigurare a zonelor de influență. Știe că acum este mometul să joci, să negociezi, să augmentezi victoria. Iar pentru asta omul tău trebuie să fie primul. Ei au învățat lecția dureroasă, dar adevărată, conform căreia pe nimeni nu interesează de cel care a pierdut. Pentru nimeni nu mai contează cine este al doilea om ce a pășit pe Lună. Nu există nici recompensă și nici laudă pentru cel care a ajuns al doilea.

Paradoxal, aceste alegeri sunt mai puțin alegerile lui Ponta sau ale lui Iohannis. Sunt mult mai mult alegerile celor din imediata lor apropiere. De ce credeți că lui Șova îi cedează nervii în directul televiziunilor, din ce în ce mai des ? De ce Orban urlă ca un apucat despre “generali” când aparent nimeni nu poartă grade pe scenă ? De ce avem suite atât de numeroase pe scenele de campanie, de ce avem lideri atât de guralivi  în studiourile de televiziune, acum, în cele 30 de zile de campanie ?

Pentru că acum se reconfigureaza o nouă lume. Odată cu victoria DNA asupra unor nume grele, precum Adrian Năstase sau Dan Radu Rușanu, Fenechiu sau Nicușor Constantinescu, dar și mulți alții ca ei, se deschide un loc liber pentru joaca ce va urma. Joaca banilor, a comisioanelor, a intereselor, a sferelor de influență în partid și mai ales în exteriorul lui.

Cazurile Microsoft sau EADS lărgesc spațiul de joacă pentru cei care, înfometați, își demarcă locurile de slujitori credincioși ai candidatului. Ei trebuie să fie printre cei cărora li se datorează victoria pentru că astfel își vor legitima locul și influența pe lângă cel care va deveni tătucul României în următorii ani.

Gurile flămânde ale “generației 40” așteaptă să își ocupe locul la masa împărțelii, după 16 noiembrie 2014. Și ei știu că dacă “te miști bine” și “ești pe fază” acum, vei fi acolo la crearea unei noi lumi, așa cum va arăta ea după cei zece ani de Traian Băsescu.

2 comentarii la “Pe cine mai intereseaza cine a fost al doilea om pe Luna ? Sau care este miza “generației 40” în aceste alegeri

  1. Va dati seama ce generatii puternice vin din spate. Parca incepe sa imi fie dor de „politicienii” de prin 96-2004. Deciz, asa e, uitati-va cine ii inconjoara pe bravii nostri candidati si vom vedea ce ne asteapta

  2. Foarte interesant editorialul stimata doamna dar adevarul se poate afla folosind mai multe chei—incercati cu CRISTI BOUREANU si vizita la PALAT cu vesnicul tanar MAGUREANU—oare iese ceva ?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *