Skip to content
Politică

Pe cine pariază Radu Tudor în răfuiala din PSD: Mulți nu-l cunosc! EXCLUSIV

antenaplay.ro

Jurnalistul Radu Tudor a acordat marți o declarație pentru PSnews.ro, în care a disecat actualul război purtat între președintele PSD, Liviu Dragnea, și prim-ministrul Mihai Tudose.

Concret: realizatorul de la Antena 3 a început prin a deplânge starea PSD, un partid care și-a dărâmat în iunie propriul cabinet și care a fragilizat poziția României pe plan extern.

„Situația e destul de complicată în Partidul Social Democrat și cred că modul de abordare a conducerii din partea lui Liviu Dragnea a dus la această situație nefericită, cu un partid care și-a răsturnat propriul guvern, cu niște decizii luate fără consultarea întregului partid, oameni care au o competență dubioasă și care au fost introduși în Guvernul României, cu o îngrijorare stârnită partenerilor noștri pe plan extern în legătură cu atitudinea anti-europeană și cu limbajul extrem de populist al liderilor PSD și nu în ultimul rând cu o relație mereu proastă între cele trei zone de conducere (respectiv Guvern, Parlament și partid) – situație care se prelungește după alungarea lui Sorin Grindeanu de la Palatul Victoria și printr-o relație nefuncțională între Liviu Dragnea și Mihai Tudose”, a afimat Tudor.

Întrebat ce deznodământ crede că va avea războiul Dragnea-Tudose, analistul politic a pariat pe șeful Executivului, arătând că șansa acestuia constă în oastea de baroni locali.

„Eu anticipez faptul că Mihai Tudose va avea un comportament total diferit de cel al lui Sorin Grindeanu. Mihai Tudose e o nucă foarte tare (mulți nu-l cunosc, nu l-au descoperit până acum) și se pare că are capacitatea să coaguleze o solidaritate a baronilor locali ai PSD (unii dintre ei sunt și vicepremieri, sunt și miniștri). Mihai Tudose este capabil să furnizeze o surpriză majoră în interiorul PSD – cu izolarea sau poate chiar schimbarea din funcție a lui Liviu Dragnea – dacă vor decide împreună Mihai Tudose și baronii locali să meargă până într-acolo, încât să schimbe conducerea partidului”, a prognozat Radu Tudor.

În aceeași ordine de idei, ziaristul a conturat un viitor sumbru pentru PSD, susținând că actuala răfuială riscă să transforme PSD într-un partid perdant în fața PNL, USR și a lui Klaus Iohannis.

„Evident că Partidul Social Democrat – care și-a gestionat foarte prost puterea câștigată prin alegeri – va fi principalul perdant. Evident că adversarii politici ai PSD (respectiv PNL, USR și președintele Iohannis) ar putea să clameze un câștig. Se dovedește încă o dată: o răfuială internă în PSD – generată de o proastă gestiune a puterii pe caer o dețin – e mult mai «eficientă» decât orice protest #REZIST”, a spus Tudor.

Mai mult: Radu Tudor nu a exclus posibilitatea ca Liviu Dragnea să fie schimbat de la conducerea PSD, având în vedere revolta primului eșalon la adresa baronului de Teleorman, precum și radicalizarea discursului anti-european al Partidului Social Democrat.

Depinde doar de Liviu Dragnea dacă această ipoteză este sau nu fezabilă. El este totuși liderul care i-a adus acestui partid de stânga cel mai mare scor din istoria lui: în decembrie 2016 au luat 46%. Faptul că Liviu Dragnea nu știe să gestioneze relația cu colegii de partid, nu folosește instituțiile partidului, faptul că a ajuns până într-acolo, încât să fie acuzat de numărul 2, numărul 3 și alte figuri din PSD de suspendarea democrației în partid, asta este o chestiune foarte gravă! În mod evident, ceea ce se întâmplă în plan intern în PSD are un echivalent și în plan extern. Din punctul meu de vedere, Partidul Social Democrat stârnește mari îngrijorări în Europa, este profund izolat, are un limbaj populist, anti-european (pe alocuri anti-american), PSD-ul aruncă la gunoi toate valorile pentru care a pledat în anterioarele guvernări – și mă refer în primul rând la guvernarea din 2000-2004, atunci când România a intrat în NATO și a încheiat negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Așadar, PSD-ul stârnește nemulțumiri pe plan intern (și mă refer la mesajele unor lideri ai PSD: scrisoarea lui Bădălău, atitudinea lui Tudose și așa mai departe), dar și o îngrijorare majoră pe plan extern, că devine încet-încet un partid antieuropean, cu un limbaj populist și asupra căruia apar semne de întrebare din partea aliaților și a partenerilor noștri”, a detaliat gazetarul.

Totuși, Radu Tudor s-a ferit să pronunțe un nume cu șanse de a fi desemnat dept prezidențiabil din partea PSD, accentuând în schimb ideea că orice lansare în spațiul public a unui candidat în acest moment nu ar face altceva decât să erodeze capitalul de imagine al respectivului personaj.

„Eu nu aștept ca PSD-ul să desemneze acum un prezidențiabil. Partidul acesta nu cred că este în momentul de față doritor să arunce în groapa cu lei un nume. Dacă o vor face, atunci probabil că o vor face doar cu intenția asta: de a-l arunca în fața opiniei publice pentru a fi schimbat pe ultima sută, după ce va fi atacat de adversarii politici, de instituțiile de forță și așa mai departe. Nu cred în această teorie a candidatului prezidențial care să fie lansat astăzi de PSD și care să fie până în ultima zi a campaniei adevăratul candidat”, a încheiat vedeta de la Antena 3.

1 comentariu la “Pe cine pariază Radu Tudor în răfuiala din PSD: Mulți nu-l cunosc! EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *