Skip to content
Politică Video

Pe cine pariază Silviu Mănăstire la alegerile de duminică: „Îl compătimesc pe viitorul primar al Bucureștiului” EXCLUSIV (VIDEO)

" "

Jurnalistul de investigații Silviu Mănăstire a fost invitatul celei mai noi ediții a Interviurilor PSnews, devenite în această săptămână Dialogurile PSnews.

Astfel, jurnalistul de investigații a dezvăluit cine crede că va câștiga alegerile locale din 5 iunie, atât la Primăria Capitalei și la primăriile de sector, cât și în marile orașe din România.

" "
" "

(17:48 – 35:08)

Dan Bucura: Hai să vedem cum vezi tu alegerile astea locale. Nu în cifre, dar în șanse. La București? Gabi Firea sau poate să mai urce cineva?

Silviu Mănăstire: Problema lui Firea va fi după ce va câștiga Primăria, dacă o va câștiga pentru că a administra un București cu șase sectoare, cu o mie de probleme… În concluzie, eu îl compătimesc pe viitorul primar general al Bucureștiului. Pentru că problemele-s așa de mari, iar rezvolvările sunt așa de complicate…

Dan Bucura: … și așteptările sunt mari!

Silviu Mănăstire: … și așteptările sunt mari, încât văd o sabie cu două tăișuri: poate să fie o mare victorie pentru Gabi Firea dar să fie și un mare dezastru peste doi ani de zile când va trebui ca noi și opinia publică și bucureștenii să o întrebe: ce ai făcut? E greu de făcut ceva în următorii doi-trei ani, palpabil, în București.

Dan Bucura: Dar n-are nicio șansă să piardă ca să zic  așa … nu cred…

Silviu Mănăstire: Dacă nu se întâmplă ceva extraordinar… pentru că ai văzut – la toate prognozele acum se pune dacă se întâmplă ceva în zona DNA…

Dan Bucura: Apropo de alt scenariu idiot, după părerea mea, pe care îl fac cei de pe dreapta – să se retragă unul în favoarea altuia. Și dacă lovește un meteorit, unul dintre candidați, el va fi pe listă acolo, va avea pătrățica lui, poziția lui, și oamenii îl vor putea vota. Am avut primari care au ieșit din arest preventive primari. Am avut primari care au ieșit desi au decedat în campania electorală. Am avut primari condamnați definitiv la pușcărie care au ieșit primari. Adică, ideea asta că unul se retrage în favoarea altuia… și dacă mâine DNA-ul îi descinde în bătătura Gabrielei Firea și o ia pe ea, Pandele, habar n-am, Gabriela Firea va fi pe listă și bucureștenii vor putea și cred că o vor vota. Deci…

Silviu Mănăstire: Așa este. Vor fi cazuri. E celebrul caz al lui Cherecheș, am făcut și un material – primarul de la Baia Mare, posibil, 90%, se va alege din pușcărie și nu știu ce să zic, apropo de lupta anticorupție, de DNA… E o palmă dată, cu toată dragostea, vorba unui comentator. Cu toată dragostea – când DNA-ul te arestează și te bagă în pușcărie și oamenii îl votează pe ăla băgat de DNA în pușcărie, eu ce să înțeleg ca om, ca jurnalist, ca unul care se ocupă de zona asta publică? Că alegătorii dau o palmă DNA-ului – eu asta înțeleg, nu? O palmă, evident, metaforică.

Dan Bucura: Cel puțin, din punctul meu de vedere, desi nu mi-e simpatic nici ca primar, nici ca politician, Olguța Vasilescu a fost victimizată de DNA prin acțiunea asta.

Silviu Mănăstire: Exact! I-au mai dat încă 10-15 procente. Ăsta-i faptul. Eu nu spun că e bine, nu spun că ăsta e semnul unei societăți normale. Dar a idealiza și a… cum să spun eu… a forța o schimbare a societății, fără să vezi că societatea se mișcă într-o anumită zonă, e o dovadă de… nu știu… de retardism. Bun, oamenii o votează pe femeia aia în proporție de 60-70% – cu dosar, fără dosar, și așa mai departe.

Dan Bucura: Cred că au înțeles și partenerii noștri strategici – Statele Unite (n.r. – ale Americii) – povestea asta pentru că mă uitam zilele trecute, ieri dacă nu mă înșel, a ieșit ambasadorul Klemm să ne spună nouă, românilor, să ne gândim de două ori înainte de a alege corupți în campania asta. Un semnal interesant…

Silviu Mănăstire: Ca să fac o ultimă acoladă… toate instituțiile militalizate din România de forță – servicii, parchete, ș.a.m.d. – trebuie să înțeleagă un adevăr fundamental, de când s-a inventat povestea asta cu democrația acum câteva mii de ani: nimic nu poate să bată votul popular. Și că asta e povestea. Ei sunt numiți în funcții și unii sunt aleși în funcții. Într-o democrație, întotdeauna ăla ales are putere și are reprezentativitate mai mare față de cel numit în funcții. Oamenii ăștia nu au fost aleși! Dacă am avea sistemul american, în care procurorul ar fi numit prin vot popular ar fi altă poveste. Asta e! Repet: nu spun că este o chestie corectă. S-a spus că ar fi un discurs, așa, împotriva luptei anticorupție… nu domnule! Nu e un discurs, e o realitate. Că ăsta nu e neapărat semnul unei societăți sănătoase sau consultate, așa este. Dar asta este lumea în care trăim. Asta este România în care trăim. Nu ne putem uita pe geam și să spunem: domnule, afară este frumos atunci când plouă. Că nu putem face asta.

Dan Bucura: Hai să mergem pe sectoare, să vedem…

Silviu Mănăstire: Pe sectoare și pe marile orașe…

Dan Bucura: Sigur că da. Sectorul 1?

Silviu Mănăstire: Sectorul 1 intuiesc că îl va câștiga PSD-ul, dar la mare bătălie cu cei de la PNL. Îl avem pe Tudorache și pe Nazare. Eu zic că acolo se joacă la jumate de procent.

Dan Bucura: La Sectorul 2 s-a complicat serios treaba după ce Onțanu a ieșit din…

Silviu Mănăstire: La fel. Și acolo va fi o bătălie la mustață între PSD și PNL, cu amendamentul că liberalul Popescu ar avea mai multe șanse. E situația inversă la Sectorul 1. Dacă pesedistul de la Sectorul 1 are un pic de șanse în fața lui Nazare, aici liberalul are în fața pesedistului, care este un personaj șters. Este fratele Rodicăi Lasar, a fost viceprimar dar are în spate…

Dan Bucura: Am văzut că de trei ori l-a prins Popescu…

Silviu Mănăstire: N-are nicio treabă.

Dan Bucura: De altfel, nu un personaj foarte vocal, nu cu o expunere media extraordinară, dar cum l-a prins în dezbateri, cum l-a tăvălit. Mirel Palada introdusese în ecuația asta de la Sectorul 2, aș vrea să știu și părerea ta, un al treilea personaj cu șanse, pe Mitică Pelican, din partea unui partid mic, ecologist. Crezi că are șanse?

Silviu Mănăstire: Nu are șanse.

Dan Bucura: N-are, nu?

Silviu Mănăstire: N-are niciun fel de șansă.

Dan Bucura: La Sectorul 3? Cred că n-are sens să dezbatem prea mult … e meciul închis, nu?

Silviu Mănăstire: Da. Negoiță câștigă, ce să mai comentăm? Am văzut și declarațiile lui Victor Ciutacu aici, la PSnews, mi-au plăcut și chiar am să-i fur expresia lui Victor – regele Soare. A făcut câte ceva prin sector și n-a avut o poziție, iar liberalii s-au comportat cum s-au comportat și acum, după patru ani de zile, au situația asta.

Dan Bucura: Joacă la mustață, ți se pare, în Sectorul 4?

Silviu Mănăstire: Da. La Sectorul 4, tot așa, candidatul PNL, primarul interimar Răzvan Sava – un personaj lizibil oarecum al PNL – să-l pui primar interimar al Bucureștiului… este primar interimar! În loc de Oprescu! Cu toate păcatele, Oprescu mai înțelegea ceva.

Dan Bucura: Urmașul lui Băsescu până la urmă, dacă o iei așa…

Silviu Mănăstire: Da! Sava beneficiază de susținerea lui Piedone. Și acolo se joacă la mustață cu un câștig sau cu o șansă mai bună pentru candidatul PSD.

Dan Bucura: Nu crezi că a fost o greșeală, ca să nu spune chiar o prostie, faptul că PSD n-a reușit… nu neapărat să-l ia de partea sa, să-l țină cât de cât legat de partid pe Piedone care avea, totuși, un potential electoral enorm?

Silviu Mănăstire: Băluță de la PSD s-a certat cu Piedone, ei fiind înainte tovarăși politici.

Dan Bucura: Da!

Silviu Mănăstire: Probabil au niște deconturi între ei. O să ne spună probabil DNA-ul în următoarele luni… Un mic amendament legat de 4: jocul cât se poate de incorect al lui Sava, al Alinei Gorghiu, față de Cătălin Predoiu. Când Sava ăsta s-a dus de mânuță cu Piedone prin București, i-a omorât din alegătorii lui Cătălin Predoiu. Și Predoiu știe lucrul ăsta – când a rupt fotografia în emisiunea electorală, Predoiu a făcut-o de nervi și de supărare. A fost un gest corect. Pentru că anumiți lideri ai PNL-ului, Alina Gorghiu în special și acest Sava și alți băieți îi omoară și îi rup voturile lui Cătălin Predoiu, permițând treaba asta între Piedone și Sava. Piedone putea să meargă de mânuță cu Băluță. Dar nu cu dreapta! Nu cu dreapta, cea care a ieșit în stradă și a spus: Colectiv! Crima Guvernului Ponta! Toată nebunia de acolo… Noi, cu criterii, cu Colectiv, toate discursurile doamnei Gorghiu… Nu se cădea din partea PNL-ului să-l ia în brațe pe Piedone.

Dan Bucura: Da… La Sectorul 5 a intrat Marian Vanghelie, cu tot cu dosare și probleme, și a încurcat un pic lucrurile…

Silviu Mănăstire: Le-a încurcat de tot pentru că bătălia se dă între Florea și Vanghelie dar, la fel, eu cred că va fi o bătălie la mustață, da? Pentru că structura…

Dan Bucura: Un activ de partid…

Silviu Mănăstire: Un activ de partid versus un activ personal al lui Vanghelie. Eu cred că bătălia se va da acolo cu o  șansă mica pentru Vanghelie. Dar se joacă acolo.

Dan Bucura: Crezi că va mai încerca Vanghelie clasicele sale trucuri cu adus oamenii la vot, cu o anumită parte din votanți scoși altfel, neortodox, să spun așa?

Silviu Mănăstire: Dacă va face, cu siguranță statul de drept o să-i mai dea un mandat de arestare. Vanghelie este țintă, și dacă nu a înțeles lucrul ăsta rău face. Este o țintă și dacă va ieși primar va sta un an jumate, doi ani, până la condamnare.

Dan Bucura: Pe liberalul Raețchi nu îl vezi având o șansă în povestea asta, nu?

Silviu Mănăstire: Nu. Nu există Raețchi. A fost o greșeală strategică. Trebuia să găsească un alt profil de candidat pentru Sectorul 5 din Capitală. Cu tot respectul pentru locuitorii din Sectorul 5, Raețchi nu e un profil. A avut și o chestie simpatică Raețchi ăsta în campanie – a scris un editorial în care a scris: domnule, dar să vedem dacă Dostoievski îl bate pe Vanghelie. Răspunsul către Raețchi este: Nu! Dostoievski nu îl bate pe Vanghelie în Sectorul 5.

Dan Bucura: Și în fine… ultimul, la 6 (n.r. – Sectorul 6)? Și aici, ciudat, nu s-ar zice, pentru că mă așteptam să se bată PNL-ul cu PSD-ul, și PNL-ul probabil și din cauza moștenirii lui Rareș Mănescu a dispărut total…

Silviu Mănăstire: La fel, e o bătălie strânsă între Mutu (candidatul PSD) și candidatul independent Ștefan Florescu. La fel, se poate întâmpla ceva. Mai sunt trei, patru zile. Cu o mică șansă, cu un câștig pentru Mutu care totuși are activ de partid, dar cu un Florescu care face campanie de vreo patru ani de zile. Punând toți candidații ăștia: Firea, Predoiu, Nicușor Dan, sunt doi candidați în București care fac campanie de patru ani: este Nicușor Dan și acest Florescu de la Sectorul 6. Asta fac de patru ani. Să vedem în ce măsură vor avea și rezultate.

Dan Bucura: Ziceai să ne îndreptăm și spre țară.

Silviu Mănăstire: Da…

Dan Bucura: Chiar e interesant. Sunt câteva primării importante din orașele mari în care jocul e închis. La Cluj, de exemplu.

Silviu Mănăstire: La Cluj va fi Emil Boc. Cei de la PNL cred că este candidatul lor. Emil Boc nu este candidatul PNL, este candidatul lui. Este foarte interesant. Îl urmăresc cu atenție pe Boc ce va face după ce va câștiga Primăria. De ce spun lucrul ăsta? După alegerile astea locale, vor rămâne în picioare patru, cinci lideri de în PNL. Restul o să ia bătaie. Și de obicei, după o victorie, ăla care câștigă, poate să dea trendul. Ce o să-I spună Alina Gorghiu sau Vasile Blaga sau alți băieți de la București lui Emil Boc, care va câștiga Primăria Clujului cu 65% sau cu 70%? Ce o să-i mai spună Cezar Preda? Piticule, du-te de aici? Va fi unul dintre primarii care va câștiga la pas un mandat în alegerile astea. Ce o să-i spună conducerea partidului lui Emil Boc? Când Emil Boc o să spună: măi băieți, ia mergeți acasă. Pentru că politica, până la urmă, e pe performanțe și pe rezultate. Cum zicea un alt baron penal al României: Pi valoare și pi voturi, nu? Celebrul Gheorghe Ștefan. Deci, Clujul îl câștigă Boc. La Iași, e o bătălie foarte interesantă în care un candidat tânăr cu un profil interesant al PNL-ului, Bodea, a făcut eforturi foarte mari,

Dan Bucura: Se bate cu urmașul lui Nichita…

Silviu Mănăstire: … se bate cu urmașul lui Nichita, dar la fel, mașinăria PSD-ului îi va zdrobi pe liberali la Iași, cu amendamentul că Bodea, care candidează din partea PNL-ului. Dintre toți candidații partidului, eu am identificat un singur om cu un profil corect – este băiatul ăsta de la Iași care a venit și a luat aeroportul Iași de pe ultimele locuri ca importanță din România și a făcut cel mai modern și cel mai performant aeroport din România la Iași, după o muncă de trei, patru ani de zile – muncind, aducând fonduri europene. Ăsta este un profil bun de administrator, dar nu ajută partidul.

Dan Bucura: Mai este o Primărie importantă, câștigată, așa, la pas de liberali?

Silviu Mănăstire: Ar mai fi o șansă la Ploiești, unde s-ar putea… sunt șanse ca Dobre, un băiat, la fel, tânăr, cu organizație tânără, pentru că acolo DNA a curățat de liberali… vechea echipă a PNL-ului a fost curățată de procurori… Este o echipă tânără condusă de senatorul Iulian Dumitrescu. Este candidatul pentru Primăria Ploiești Dobre. Pot câștiga Primăria Ploiești. Vor avea șanse. Vor câștiga Aradul cu Ghiță Falcă, vor câștiga Oradea. Vor câștiga, probabil, Mureșul cu Dorin Florea care e din partea lor, la fel, urmărit penal. Poate Brașovul, Alba cu Mircea Hava. Vor pierde Constanța – un alt experiment al Alinei Gorghiu. Un experiment greșit al Alinei Gorghiu – vor pierde Constanța, un oraș important în condițiile în care DNA-ul a ras tot PSD-ul din Constanța. A mai rămas unul – viceprimar. Ăla îi va bate pe liberali cu toată campania financiară puternică din spatele admiralului Chițac, sau cum se numește. În concluzie, când tragi linie, vechii pedeliști din PNL își vor conserva pozițiile și vor câștiga Primăriile, iar liberalii vechiului PNL, adică ai doamnei Alina Gorghiu, vor lua bătaie cam din toate…

Dan Bucura: La Timișoara poate să mai miște un pic PNL-ul?

Silviu Mănăstire: La Timișoara, într-adevăr, liberalii vor câștiga. Am uitat de Robu, care, între noi fie vorba, a fost o penibilitate de primar. Un personaj, la fel, care a adus multe zâmbete în presa centrală. La fel, eu miros așa, un mic blat la Timișoara.

Dan Bucura: A supraviețuit. S-a dus de vreo trei, patru ori la DNA, a dat cu subsemnatul în niște spețe, dar uite că nu l-a…

Silviu Mănăstire: … a supraviețuit. Deci, cam asta este imaginea: un PNL care, în mod normal, trebuia și avea loja să-și câștige marile orașe din România, le pierde. Pierde marile orașe din România, ceea ce e foarte grav pentru liberali. Și un amendament: un eșec al acestui leadership al PNL format din Alina Gorghiu și Vasile Blaga, care a luat un partid din decembrie 2014 cu 45% intenție de vot, un partid care a dat președintele României, în opoziție. Duci un partid de la 45% , la sub 30%. Păi unde s-a mai văzut în istoria politică chestia asta, recentă? Stai în opoziție, dai președintele României, și tu te duci la vale.

Dan Bucura: Crezi că și din cauza asta, că a fost o conducere bicefală, unul în stânga, unul în dreapta? Dacă punea un lider măcar știai că își va asuma un rol sau altul?

Silviu Mănăstire: Da, au fost scandaluri. N-au făcut opoziție. A fost în opoziție, dar nu s-au bătut între ei care să fie șef. Deci, în anul 2015, după ce Iohannis a câștigat Președinția, liberalii și-au dat la cioale, cum se spune în fotbal, care să ia fața ăluia și așa mai departe, neînțelegând că dușmanul politic era PSD-ul. După care, lipsa totală de carismă a Alinei Gorghiu și Vasile Blaga. Vasile Blaga este un politician foarte bun, în a organiza legi, în a hrăni și a instrumenta o mașinărie de partid, dar sunt oameni, și Alina Gorghiu, și Vasile Blaga, care sunt la jumătatea intenției de vot a PNL. Păi cum să fii liderul unui partid fără să ai măcar scorul partidului? Dacă partidul meu are 30%, eu ca lider trebuie să am și eu măcar 30%, sau să fiu în zona aia. De preferat, să am în plus și un 5% dacă se poate, pentru că de aia sunt lider! Pentru că se uită un vicepreședinte sau un lider local și spune: pe noi ne conduce o doamnă și un domn care sunt sub partid.

Dan Bucura: Mai sunt câteva zile, duminică o să facem o analiză post-electorală și cu alte lucruri interesante.

Silviu Mănăstire: Mulțumesc. O să accept următoarea invitație!

 

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *