Skip to content
Opinii & Analize

Pe cine și cum va afecta criza economică după Coronavirus

Dacă Coronavirus nu ne omoară în această perioadă, atunci există riscul să murim de foame când pandemia se va opri. Și e o realitate din Italia care pornește de la antreprenori, de la proprietarii de IMM-uri, de la cei cu PFA, de la artiști și ajunge până la muncitorii care așteptau în fiecare lună salariul sau cei care munceau la negru.

Guvernul italian consideră că un bonus de 600 de Euro este suficient pentru oamenii care și-au pierdut salariul, însă acești 600 de Euro sunt doar pentru câteva categorii. În primele 7 ore de la începerea înscrierilor pentru bonus, s-au depus online peste 300.000 de cereri. Totuși, pentru o perioadă de 3 luni, angajații nu pot fi concediați, dar nici nu înseamnă că sunt plătiți dacă o companie nu are bani.

Italia este o țară cu un număr semnificativ de oameni aflați în prag sărăcie. În 2018, erau 1,8 milioane de familii în condiții de sărăcie absolută, potrivit datelor istat.it. Și acest număr va crește foarte mult în 2020. 1,3 milioane de copii în sărăcie absolută.

Criza provocată de Coronavirus lovește și în cei care nu erau în condiții de sărăcie. Este cazul unei proprietare de gelaterie din Palermo, care povestește că rămâne cu 40 de Euro și mănâncă doar din ceea ce oferă restaurantele. Credit la bancă, chiria localului, taxe și nu mai rămâne nimic pentru alimente.

Sudul Italiei se află în cel mai mare risc, unde pot izbucni inclusiv revolte. Campania, Calabria și Sicilia sunt cele mai sărace regiuni ale țării. Guvernul italian a oferit 400 de milioane de Euro primăriilor din toată țara, în special celor din zonele sărace, pentru a cumpăra alimente și să ajute persoanele sărace. Dar primarii au declarat că este nevoie de un efort financiar mult mai mare. Suntem deja în a patra săptămână de când toată Italia a fost izolată și ne mai așteaptă încă una sau două, cel puțin.

Și nu doar italienii sunt în risc să moară de foame. Să ne gândim la toți migranții sosiți în Italia și cu o lună în urmă îi vedeam pe străzi, încercând să vândă diferite lucruri pentru a face un ban. Să ne gândim la migranții care lucrau ilegal pe câmp sau prin hoteluri și restaurante.

Situația va fi și mai critică în statele din Estul Europei, precum România sau Bulgaria, unde nivelul sărăciei este mai mare decât în Italia. Am prieteni în România care îmi spun că au fost trimiși în concediu fără plată, dar companiile le cer să muncească de acasă. Voluntariat în vreme de criză. Sau am auzit de oameni în șomaj tehnic, dar chemați la muncă și eventual primesc câțiva bani în plus. Astfel, companiile scapă de plata salariilor, deși funcționează în perioada asta. Nu verifică nimeni modul în care companiile funcționează acum. E un Est sălbatic în care drepturile muncitorilor nu mai există.

Guvernul României estimează că între 500.000 și 1 milion de muncitori vor ajunge în șomaj tehnic. Norocul Guvernului e că majoritatea muncitorilor români, circa 50% din totalul de 6 milioane, primesc salariul minim pe economie.

Șomajul tehnic implică o cheltuială mult prea mare din partea statului român care deja avea probleme cu deficitul. Fără criza Coronavirus, deficitul se ducea la 5%, iar acum există riscul să explodeze. Chiar dacă UE nu mai verifică în această perioadă deficitul, nu înseamnă că pică banii din cer. România va trebui să se împrumute în următoarele săptămâni sau luni. Împrumutul crește datoria publică a țării și vine cu măsuri de austeritate, pentru că niciun creditor nu dă banii dacă nu are garanția că poate să-i recupereze.

O soluție ar fi fost dacă Guvernul reușea să se impună în fața mediului de afaceri și le cerea companiilor să plătească concedii de odihnă măcar pentru două săptămâni, și astfel povara acestei crize era împărțită între stat și mediul privat.

Împrumuturile și măsurile de austeritate sunt calea sigură spre dezastru economic. Și cu ce scop? Un ineficient helicopter money al statului doar pentru muncitorii trimiși în șomaj tehnic. Ineficient pentru că riscurile sunt mult prea mari și pare un gest disperat al Guvernului. Nicio țară mică și săracă nu poate lua decizii singură, fără sprijinul Uniunii Europene. Și la nivelul UE nu avem o decizie, ci sunt negocieri dure între țările din sudul continentului și cele din nord.

Totodată, Guvernul României face eroarea de a nu se gândi și la cei care munceau la negru sau primeau salariul minim și alte sume de bani la negru. Chiar dacă erau înregistrați doar cu salariul minim (sau cu un salariu mai mic), în realitate acești oameni câștigau mai mult. Mai sunt și cazurile angajaților care aveau un salariu mic, dar li se adăuga un bonus din vânzări sau alte performanțe la locul de muncă. Cu șomajul tehnic, sunt condamnați la sărăcie. Iar cei care munceau la negru, nu vor primi nimic, sunt abandonați complet. Astfel, numărul persoanelor care își vor pierde salariul în această perioadă și riscă să moară de foame, este mai mare decât statisticile guvernului.

Statele Unite ale Americii se gândesc să facă helicopter money pentru toată populația care a trecut de 18 ani, adică fiecare cetățean va primi o sumă de bani. Americanii au gândit un plan care să ajute atât cetățenii, cât și companiile. Pentru că degeaba companiile își vor relua activitatea, dacă nu va exista cerere de produse și dacă oamenii vor cumpăra mai puțin.

Și dacă mai avem nevoie de o altă dovadă a dezastrului economic, în Spania și-au pierdut deja locurile de muncă circa 900.000 de oameni, de când au fost impuse măsurile de izolare pentru a împiedica răspândirea Coronavirusului.

Cine supraviețuiește acum pandemiei Coronavirus se va confrunta cu o altă problemă de supraviețuire în următoarele săptămâni, când criza economică își va intra în drepturi și va goli buzunarele tuturor, indiferent de naționalitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *